Dark
Light

Veertig houten palen Romeinse weg naar museum

Auteur:
1 minuut leestijd
De Romeinse palen op de vindplaats (Foto: RMO)
De Romeinse palen op de vindplaats (Foto: RMO)

De provincie Zuid-Holland heeft vorige week veertig houten palen van de oude Romeinse weg overgedragen aan het Rijksmuseum van Oudheden in Leiden. Het museum laat de palen nu conserveren. Dit proces duurt ongeveer anderhalf jaar. Daarna wordt de weg permanent tentoongesteld in het museum.

Gedeputeerde Willy de Zoete (Provincie Zuid-Holland) overhandigt een van de Romeinse palen aan RMO-directeur Wim Weijland. (Foto: RMO)
Gedeputeerde Willy de Zoete (Provincie Zuid-Holland) overhandigt een van de Romeinse palen aan RMO-directeur Wim Weijland. (Foto: RMO)
De oude noordgrens van het Romeinse Rijk, de limes, volgde het verloop van de rivier de Rijn. In 125 na Chr. werd langs de Rijn een weg aangelegd die de Romeinse forten met elkaar verbond: de limesweg. Deze bestond uit twee rijen houten palen, waarbinnen een soort dijk was opgeworpen. Hierop lag de weg zelf, die was bekleed met grind.

Tegenwoordig is in het landschap niets meer te zien van de Romeinse weg. Bij opgravingen in de buurt van Katwijk zijn in 2018 echter honderden houten palen van de weg aangetroffen. Dit onderzoek vond plaats ter voorbereiding op de werkzaamheden voor de RijnlandRoute langs de N206.

Vorig jaar ontdekten archeologen op een van de palen een inscriptie, het stempel COH II CR, letterlijk Cohors II Civium Romanorum, van het tweede cohort van de Romeinse burgers. Dit was een gespecialiseerde eenheid van het Romeinse leger van vijfhonderd man, die als aannemer fungeerde voor het uitvoeren van allerlei bouwwerkzaamheden. De inscriptie toont volgens de onderzoekers aan dat de Romeinse weg heel systematisch is gebouwd.

RMO-directeur Wim Weijland is blij dat zijn museum de palen mag beheren:

“Onze museumcollectie vertelt het verhaal van het Romeinse verleden van ons land, daarin mogen de palen van deze weg niet ontbreken. Na restauratie reconstrueren we ermee in het museum een echt stuk van de Romeinse grens in Nederland. En dat past bij uitstek bij de rol die het museum wil vervullen als nationaal podium voor de oudheid.”

Ook interessant: Romeinse wegen in Nederland
…of: Romeinse inscriptie gevonden op paal oude weg
Overzicht van boeken over het Romeinse Rijk

Historiek is een onafhankelijk online geschiedenismagazine voor een breed publiek. We willen geschiedenis en actualiteit met elkaar verbinden en geschiedenisverhalen gratis toegankelijk maken.

Steun ons werk

Gerelateerde rubrieken:

Gratis geschiedenismagazine

Ontvang, net als ruim 51.000 anderen, iedere week de gratis nieuwsbrief van Historiek:
×