Verering in de Gouden Eeuw

Tentoonstelling Teylers Museum
1 minuut leestijd

Het Teylers Museum in Haarlem komt eind januari met een tentoonstelling over verering in de Gouden Eeuw. Het museum heeft dat donderdag bekendgemaakt. In de tentoonstelling zijn onder meer miniatuurkunstwerken uit de persoonlijke verzameling van Pieter Teyler (1702-1778) te zien.

Portret van Anna van Popma op 3-jarige leeftijd – Meester van het Adie Lambertsz., 1618 (Collectie Fries Museum, Leeuwarden)
Portret van Anna van Popma op 3-jarige leeftijd – Meester van het Adie Lambertsz., 1618 (Collectie Fries Museum, Leeuwarden)
Bijzondere aandacht wordt in de tentoonstelling besteed aan de zeventiende-eeuwse penningen en prenten uit de collectie Teylers. Wat het museum betreft doen de getoonde miniatuurkunstwerken in artistiek opzicht vaak niet onder voor de schilderijen uit de Gouden Eeuw. Het museum:

“Veel van de penningen waren zeer prijzig. Zo ontving Michiel de Ruyter ooit een penning aan een gouden ketting van duizenden guldens. Voor veel minder geld kon je al een portret door Rembrandt laten maken! Vanwege de kapitale waarde van alleen al het materiaal werden veel van deze penningen direct na ontvangst doorverkocht en omgesmolten. Slechts enkele van deze bijzondere penningen zijn daarom bewaard gebleven.”

In de Gouden Eeuw waren penningen niet alleen iets voor belangrijke personen. Ook gewone burgers konden zichzelf bij belangrijke gebeurtenissen – zoals geboortes, promoties en verjaardagen – op penningen laten vereeuwigen. In het Teylers Museum kunnen bezoekers straks een persoonlijke penning ontwerpen en mee naar huis nemen.

Bij de tentoonstelling verschijnt een uitgebreide publicatie over penningen uit de Gouden Eeuw. Behalve stukken uit de eigen collectie zijn in de tentoonstelling ook een aantal schilderijen en voorwerpen uit andere Nederlandse musea opgenomen.

Boek: Hulde! Penningkunst in de Gouden Eeuw

Historiek is een onafhankelijk online geschiedenismagazine voor een breed publiek. We willen geschiedenis en actualiteit met elkaar verbinden en geschiedenisverhalen gratis toegankelijk maken. Steun ons werk

Recent gepubliceerd

Reageer

Abonneer
Stuur mij een e-mail bij
guest
0 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Gratis geschiedenismagazine

Ontvang, net als ruim 53.000 anderen, iedere week de gratis nieuwsbrief van Historiek:
0
Reageren?x
×