Dark
Light

Verloren Joodse grafstenen teruggevonden

Auteur:
1 minuut leestijd

‘Joden niet gewenst’ – Bord in Theassaloniki tijdens de oorlog – Foto: CC
In Thessaloniki zijn honderden marmeren grafstenen en andere fragmenten van Joodse graven, die werden vernield tijdens de nazi-bezetting in de Tweede Wereldoorlog, teruggevonden.

De belangrijkste Joodse begraafplaats in Thessaloniki werd in de oorlog vernietigd en er is zeventig jaar gezocht naar de overblijfselen van de vernielde graven. De 688 gevonden fragmenten waren begraven op een stuk land bij de stad. Volgens het hoofd van de Centrale Raad van Joodse Gemeenschappen in Griekenland, David Saltiel, stammen de meeste grafstenen uit de periode van het midden van de negentiende eeuw tot aan de Tweede Wereldoorlog.

Saltiel noemt het een ontdekking van historisch belang. “Dit is onze geschiedenis. Behalve de naam, staat op de grafstenen ook het beroep van de overledenen. Dus dit is een historisch document”, zegt hij tegen de Associated Press.

Thessaloniki was eeuwenlang een toevluchtsoord voor gevluchte Joden uit andere delen van Europa en kreeg daardoor de bijnaam ‘Klein Jeruzalem’. Voor de Tweede Wereldoorlog woonden er ongeveer 54.000 Joden in de stad. In 1943 werden ze gedeporteerd naar de concentratiekampen, bijna 97 procent overleefde dit niet. Tegenwoordig wonen er nog 1000 tot 2000 Joden in Thessaloniki.

~ Natascha NeefParakalo

Boek: ‘Thessaloniki: stad van geesten’

×