Verloren Joodse grafstenen teruggevonden

‘Joden niet gewenst’ – Bord in Theassaloniki tijdens de oorlog – Foto: CC
In Thessaloniki zijn honderden marmeren grafstenen en andere fragmenten van Joodse graven, die werden vernield tijdens de nazi-bezetting in de Tweede Wereldoorlog, teruggevonden.

De belangrijkste Joodse begraafplaats in Thessaloniki werd in de oorlog vernietigd en er is zeventig jaar gezocht naar de overblijfselen van de vernielde graven. De 688 gevonden fragmenten waren begraven op een stuk land bij de stad.


Volgens het hoofd van de Centrale Raad van Joodse Gemeenschappen in Griekenland, David Saltiel, stammen de meeste grafstenen uit de periode van het midden van de negentiende eeuw tot aan de Tweede Wereldoorlog.

- advertentie -

Saltiel noemt het een ontdekking van historisch belang. “Dit is onze geschiedenis. Behalve de naam, staat op de grafstenen ook het beroep van de overledenen. Dus dit is een historisch document”, zegt hij tegen de Associated Press.

Thessaloniki was eeuwenlang een toevluchtsoord voor gevluchte Joden uit andere delen van Europa en kreeg daardoor de bijnaam ‘Klein Jeruzalem’. Voor de Tweede Wereldoorlog woonden er ongeveer 54.000 Joden in de stad. In 1943 werden ze gedeporteerd naar de concentratiekampen, bijna 97 procent overleefde dit niet. Tegenwoordig wonen er nog 1000 tot 2000 Joden in Thessaloniki.


~ Natascha NeefParakalo

Bekijk ook onze uitgebreide onderwerpenlijst of het personenregister

1001 vrouwen in de 20ste eeuw - Els Kloek Napoleon - De man achter de mythe (Adam Zamoyski) De rechtvaardigen - Hoe een Nederlandse consul duizenden Joden redde (Jan Brokken) Reconquista - Miquel Bulnes Leonardo da Vinci - Sprekende gezichten De bokser - 
Het leven van Max Moszkowicz (Biografie) 80 jaar oorlog - Gijs van der Ham / NTR Het goede leven - Annegreet van Bergen Hitlers Derde Rijk in 100 voorwerpen - Roger Moorhouse De Zonnekoning - Glorie en schaduw van Lodewijk XIV (Johan Op de Beeck)
Gelijk naar geschiedenisboeken over: