Dark
Light

Vermeer-tentoonstelling boekt bezoekersrecord

Auteur:
1 minuut leestijd
Tentoonstelling Vermeer. Foto: Rijksmuseum/ Henk Wildschut
Tentoonstelling Vermeer. Foto: Rijksmuseum/ Henk Wildschut

In zestien weken tijd hebben ruim 650.000 mensen de grote Vermeer-tentoonstelling in het Rijksmuseum bezocht. Dat is een record voor het museum. De tentoonstelling was afgelopen weekend voor het laatst te bezoeken.

Voor de tentoonstelling bracht het museum maar liefst 28 van de 37 bekende schilderijen van Vermeer bijeen. Daarvan waren zeven schilderijen niet eerder in Nederland te zien, onder meer de drie Vermeers uit beroemde The Frick Collection in New York en het pas gerestaureerde Brieflezend meisje aan het venster van de Gemäldegalerie Alte Meister in Dresden. De animo voor de tentoonstelling was groot, waardoor het museum besloot ook in de avonduren de deuren te openen.

Het merendeel (55%) van de bezoekers kwam uit Nederland, maar het museum ook ontving ook veel internationale bezoekers, waaronder veel uit Frankrijk, Duitsland en het Verenigd Koninkrijk. De tentoonstelling leidde tot nieuw kunsthistorisch en materiaaltechnisch onderzoek, zowel binnen als buiten het Rijksmuseum. Dit heeft volgens het museum meer inzichten opgeleverd over Vermeers werkproces, zijn kennis van optische hulpmiddelen, de context waarbinnen zijn kunst is ontstaan en zijn leven in Delft.

Het vorige bezoekersrecord voor een Rijksmuseum-tentoonstelling stond op naam van Late Rembrandt in 2015. Die presentatie trok in drie maanden ruim 520.000 bezoekers.

Boek: Catalogus Vermeer-tentoonstelling Rijksmuseum

Gratis nieuwsbrief

Meld u aan voor onze wekelijkse nieuwsbrief (51.323 actieve abonnees)


Mede dankzij onze donateurs zijn al onze artikelen gratis te lezen. Op Historiek vindt u dus geen PREMIUM artikelen of 'slotjes'.

Steun ons ook

×