Vlaamse musea verzetten zich tegen Facebook’s naaktcensuur

1 minuut leestijd
De zondeval en de appel volgens peter Paul Rubens
De zondeval en de appel volgens peter Paul Rubens

Vlaamse musea hebben een open brief gestuurd naar Facebook-baas Mark Zuckerberg om te protesteren tegen het naaktbeleid van zijn sociaalnetwerksite. De musea zijn er niet blij mee dat medewerkers van Facebook berichten van musea verwijderen waarop geschilderd naakt te zien is.

De Venus van Willendorf (CC BY-SA 3.0 - Plp)
De Venus van Willendorf (CC BY-SA 3.0 – Plp)
Facebook heeft een strikt anti-naaktbeleid. Berichten waarop blote borsten zijn te zien, zijn hierdoor bijvoorbeeld niet welkom op het platform. Ook niet als het om overduidelijk artistieke en historische beelden gaat. Zo verwijderde Facebook recentelijk bijvoorbeeld nog een afbeelding van de bijna 30.000 jaar oude Venus van Willendorf.

Vlaamse musea stuiten ook geregeld op problemen bij het plaatsen van berichten. Een afbeelding van de “Kruisafneming” van Peter Paul Rubens werd verwijderd omdat Christus hierop, op een lendendoek na, naakt is afgebeeld. De Vlaamse musea willen via Facebook graag de historische werken in hun collectie promoten en vinden het een probleem dat naaktbeelden kennelijk niet in aanmerking komen. Om het probleem onder de aandacht te brengen van een groot publiek, verspreidden de musea dit weekend een video waarop te zien is hoe bezoekers door een soort social media-politie uit het Rubenshuis in Antwerpen worden gezet, omdat ze naar schilderijen kijken met naakte mensen erop.

Lachwekkend

De actie wordt gesteund door brancheorganisatie Toerisme Vlaanderen. De open brief aan Facebook is ondertekend door het merendeel van de Vlaamse musea. De culturele instellingen schrijven onder meer:

“Aanstootgevend. Dat is het woord dat wordt gebruikt om de borsten, billen en cherubijnen van Peter Paul Rubens te beschrijven. Niet door ons, maar door u. […] Hoewel we er stiekem om moeten lachen, maakt uw culturele censuur ons leven tamelijk moeilijk.”

De musea hopen binnenkort met Facebook om tafel te kunnen om de situatie te bespreken.

De volledige ingezonden brief:

Ingezonden brief Vlaamse musea
Ingezonden brief Vlaamse musea

Ook interessant: Hangende borsten, rimpels en plooiende buiken
Gerelateerd boek: Het naakte lichaam in de etsen van Rembrandt

Recent gepubliceerd

Reageer

Abonneer
Stuur mij een e-mail bij
guest
0 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Gratis geschiedenismagazine

Ontvang, net als ruim 53.000 anderen, iedere week de gratis nieuwsbrief van Historiek:
0
Reageren?x
×