Dark
Light

Vliegshow ter ere van Jan Hilgers en 70 jaar bevrijding

Auteur:
1 minuut leestijd
Jan Hilgers in 1910
Jan Hilgers in 1910

In Ede is zaterdag een grote vliegshow gehouden, ter ere van de Nederlandse luchtvaartpionier Jan Hilgers, die in 1910 als eerste Nederlander ooit met een vliegtuig in eigen land het luchtruim koos.

Het was overigens niet voor het eerst dat er in Nederland een vliegtuig te zien was. De Frans-Russische graaf De Lambert was op 27 juni 1909 de eerste die met een vliegtuig boven Nederland vloog. Hij bleef slechts 3,5 minuten in de lucht, maar werd na afloop wel gehuldigd vanwege het feit dát hij gevlogen had.

In 1910 schreef de Nederlander Jan Hilgers luchtvaartgeschiedenis. Hij was naar Frankrijk gestuurd om vlieglessen te nemen. Monteur Jan Verhagen vergezelde hem om het Bleriot vliegtuig uit elkaar te halen om het later in Nederland weer in elkaar te zetten. Toen men in Heerenveen plannen smeedde om begin augustus vliegdemonstraties te houden en de primeur van eerste Nederlandse vlieger boven Nederland te vestigen, werden Hilgers en Verhagen gevraagd zo snel mogelijk terug te keren. Op 28 juli arriveerden ze in Ede. De transportkisten van het vliegtuig dienden als geïmproviseerde hangar en op 29 juli vond onder het oog van een kleine groep belangstellenden de historische eerste vlucht plaats. Een brevet had Hilgers nog niet.

Jan Hilgers in 1910
Jan Hilgers in 1910

Wings of Freedom

In 2010 werd er al eens een grote vliegshow ter ere van de luchtvaartpionier gehouden. Nu, vijf jaar later, organiseerde de organisatie van toen weer een show. Tijdens deze editie werd, onder de titel Wings of Freedom, vooral stilgestaan bij het feit dat Nederland precies zeventig jaar geleden werd bevrijd door de geallieerden.

Tussen Ede en De Klomp werd een compleet vliegveld nagebouwd, waarop bijna alle vliegende deelnemers landden en opstegen. ’s Ochtends konden de bezoekers hier de geparkeerde vliegtuigen bewonderen. De eigenlijke vliegshow vond in de middag plaats. De in grote getale toegestroomde liefhebbers (15.000 man) konden zich onder meer vergapen aan Mustangs, Fokkers, Staggerwings, Harvard en Antonovs.

Boek: 100 Jaar Luchtvaart

×