Dark
Light

Voorlopige bescherming verdedigingswerken WOI

1 minuut leestijd

Militaire post in Wijtschate ‘Scott Farm’ – Foto: Onroerend Erfgoed
Elf militaire constructies uit de Eerste Wereldoorlog in de Vlaamse fusiegemeente Heuvelland en Mesen hebben voorlopig een beschermde status gekregen van de viceminister-president van de Vlaamse regering, Geert Bourgeois. Het beschermen van deze plekken is een belangrijke stap in aanloop naar het herdenkingsjaar 2014.

Deze constructies, waaronder twee Britse militaire posten ten noordwesten van de Kemmelberg of de commandopost ‘Pick House’ bij Wijtschate, zijn gebouwd door zowel de geallieerden als door Duitse militairen die tijdens de Eerste Wereldoorlog in België waren gestationeerd. De meeste bouwwerken bleven gedurende de oorlog op dezelfde plek staan, maar sommige constructies werden na een militaire actie verplaatst naar een ander kamp. Hierdoor heeft iedere plek zo zijn eigen geschiedenis en verhaal.

Wat alle bunkers en/of schuilplaatsen gemeen hebben is dat ze na WOI zijn blijven staan en nu dus nog steeds stille getuigen zijn van deze destructieve oorlog. In de loop van de jaren zijn de plekken daarom onderdeel geworden van het landschap van de frontstreek.

Afgezien van het feit dat de plekken historische waarde hebben, zijn het ook architectonische interessante objecten. Door specifieke kenmerken, als ‘elephant plates en een koepel- of zadelvormig dak, krijg je een beeld van de ontwikkelingen in oorlogsvoering tijdens de Eerste Wereldoorlog. Zo zie je aan de constructies dat naar mate de jaren verstreken steeds meer beton werd gebruikt. Erg zeldzaam is daarom de schacht van de Duitste tegenmijn ‘Ditrich’ in Wijtschatebos. De gebogen betonstenen zijn speciaal voor deze constructie gegoten.

Ook door de landschappelijke ligging zijn de constructies zo speciaal. Zo kon je vanaf de stelling bij ‘moulin de l’Hospice’ de vijandelijke linies bekijken en had je via de Britse posten bij Kemmel toegang tot een ondergronds hoofdkwartier.

De bescherming van deze plekken is een onderdeel van het herdenkingsproject ‘100 jaar Groote Oorlog’ dat in 2014 in Vlaanderen zal plaatsvinden.

~ Lotte Kaatee

Overzicht van boeken over de Eerste Wereldoorlog

×