Vraagtekens bij vrijwilligersfunctie Rijksmuseum

1 minuut leestijd

Columniste Lara Hannawi verbaast zich in een column in Het Parool over het feit dat het Rijksmuseum een vrijwilliger zoekt “voor werk waarvoor in de oude wereld betaald zou worden”. Hannawi vraagt zich af waarom het museum zich als een behoeftige gedraagt, terwijl onlangs nog bekend werd dat de drie directeuren van het Rijksmuseum gezamenlijk bijna 600.000 euro verdienen, ieder afzonderlijk meer dan de nog in te voeren ministernorm van 178.000 euro.

De vrijwilliger die het Rijksmuseum zoekt zou maximaal 36 uur per week voor de afdeling Publiek & Educatie komen te werken. Hij of zij moet de gehele afdeling ondersteunen en onder meer mails van bezoekers beantwoorden en lespakketten versturen naar scholen. Lara Hannawi:

“Tegenwoordig is het geen uitzondering dat binnen een organisatie de top te veel verdient. De bodem, om het cru te zeggen, wordt opgevuld met werknemers met derderangs voorwaarden waarvan het niet nodig wordt gevonden hen loon te geven.”

De columniste vervolgt:

“Zou het Rijksmuseum de 375 miljoen euro (geld voor de verbouwing, red.) plus jaarlijkse staatssubsidie van 38 miljoen euro die de belastingbetaler doneert misschien op minuscule schaal kunnen laten doorvloeien door al haar medewerkers loon te betalen? Zou een deel van het bedrag dat de directie met de nieuwe normering moet inleveren naar de loonlozen in het museum kunnen?”

Historiek heeft het Rijksmuseum benaderd voor een reactie op bovenstaande, maar geen reactie ontvangen.

Recent gepubliceerd

Reageer

Abonneer
Stuur mij een e-mail bij
guest
0 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Gratis geschiedenismagazine

Ontvang, net als ruim 54.000 anderen, iedere week de gratis nieuwsbrief van Historiek:
0
Reageren?x
×