Op de themazondag ‘Vrouwen in Nederlands-Indië’ op 20 maart 2016 op het landgoed Bronbeek spreken Dineke Stam, Adrienne Zuiderweg, Ellen van Os en Elsbeth Locher Scholten.
De sprekers geven aandacht aan de inzet van Indonesische en Nederlandse vrouwen en de positieverbetering van de vrouw in Nederlands-Indië. Dat betrof niet alleen Javaanse en Sumatraanse vrouwen maar ook vrouwen in de overige gebieden van de Indische archipel. Dineke Stam belicht Kartini (1879-1904), Javaanse aristocrate en voorvechtster voor de rechten van de vrouw. Adrienne Zuiderweg spreekt over Siti Rohana Kudus (1884-1972), ook wel de Kartini van de Minangkabau genaamd. Deze stiefzuster van Sutan Sjahrir zette zich in voor de verbetering van het onderwijs voor kinderen. Ook publiceerde ze in Sumatraanse periodieken. Ellen van Os vertelt over haar overgrootmoeder Elise Henriette Bijleveld, baronesse van Hoevell (1880-1945) die zich onder andere inzette voor de realisatie van de Koloniale Tentoonstelling in Semarang (KTS) in 1914, in het bijzonder voor ‘De Afdeeling de Vrouw’. Ze was de presidente van het paviljoen ‘De Vrouw’. Elsbeth Locher Scholten belicht Cor Razoux Schulz-Metzer (1898-1992), die in Nederlands-Indië als Hollandse vrouw diverse bestuursfuncties in Hollandse en later ook in Indo-Europese organisaties heeft bekleed. Dagvoorzitter is Sidonie Refuge (Stichting Indisch Erfgoed).
De themazondag ‘Reizen door Indië’ vindt van 11.00 uur tot 15.00 uur plaats in het Reünie- en congrescentrum ‘Kumpulan’ op het Landgoed Bronbeek, Velperweg 147, 6824MB Arnhem. Ontvangst vanaf 10.00 uur. De toegangsprijs voor het dagprogramma is € 27,50 (inclusief koffie of thee met spekkoek, Indisch buffet en een consumptie). Er is geen kaartverkoop ter plaatse. Inschrijven voor elk afzonderlijk programma kan uitsluitend via een inschrijfformulier, verkrijgbaar op aanvraag via Loket.KTOMM.Bronbeek@mindef.nl. Er zijn 250 plaatsen beschikbaar. Honden zijn op het Landgoed Bronbeek niet toegestaan.
Deze themazondag is de laatste in een reeks van vier. De themazondagen worden georganiseerd door een samenwerkingsverband van de Stichting Indisch Erfgoed, Museum Bronbeek en de Stichting Klein Bronbeek. Meer informatie op www.bronbeek.nl (Activiteiten) en op www.indischerfgoed.nl (Evenementen).