Dark
Light

VS willen na zes jaar weer lid worden van Unesco

Auteur:
1 minuut leestijd
Kantoor van Unesco in Parijs
Kantoor van Unesco in Parijs (CC BY 2.0 - Fred Romero - wiki)

De Verenigde Staten willen weer lid worden van Unesco, de VN-organisatie die bijdragen levert aan de ontwikkeling van onderwijs, wetenschap en cultuur. Zes jaar geleden zegde Amerika onder president Donald Trump het lidmaatschap uit protest op vanwege het voornemen van de organisatie om Palestina als volwaardige lidstaat toe te laten. Vanwege die geplande toetreding had het land eerder al betalingen aan Unesco stopgezet.

Maandag werd bekendgemaakt dat Amerika weer wil toetreden. Volgens persbureau AP is het land bang dat de invloed van China te groot wordt binnen de werelderfgoedorganisatie, die zich niet alleen bezighoudt met het behoud van werelderfgoed, maar ook met de ontwikkeling van wetenschappelijk onderwijs. De VS willen in juli weer toetreden tot Unesco. Tijdens een speciale vergadering moeten de 193 leden, waaronder ook Palestina, daarover stemmen. Unesco-directeur Audrey Azoulay is blij met de terugkeer van het land en spreekt van…

“…een sterke daad van vertrouwen, in Unesco en in het multilateralisme”.

In 1984 stapten de VS ook al eens uit Unesco. Toen vanwege onvrede over de wijze waarop de organisatie werd bestuurd. Toenmalige president Ronald Reagan vond verder dat Unesco in die tijd teveel de belangen van de Sovjet-Unie diende. Pas in 2003 keerde het land terug.

Unesco
Unesco
VN-organisatie Unesco werd op 16 november 1945 opgericht. De organisatie, voluit United Nations Educational Scientific and Cultural Organization, wil bijdragen aan vrede en veiligheid in de wereld. Volgens het statuut wil de organisatie dit onder meer bereiken door onderwijs en verspreiding van cultuur te bevorderen en wederzijds begrip tussen de verschillende staten te vergroten. Een van de bekendere activiteiten van Unesco is het werelderfgoedprogramma. De VN-organisatie stimuleert onder meer de bescherming van werelderfgoed door het opstellen van een eigen werelderfgoedlijst.

Lidmaatschap van de VN-organisatie staat open voor alle leden van de Verenigde Naties. Nederland is al sinds 1947 lid van de organisatie.

Historiek is een onafhankelijk online geschiedenismagazine voor een breed publiek. We willen geschiedenis en actualiteit met elkaar verbinden en geschiedenisverhalen gratis toegankelijk maken. Steun ons werk

Recent gepubliceerd

Gerelateerde rubrieken:

Gratis geschiedenismagazine

Ontvang, net als ruim 52.000 anderen, iedere week de gratis nieuwsbrief van Historiek:
×