Waaloversteek van 1944 nagespeeld

In Nijmegen wordt zondag de Waaloversteek van 1944 nagespeeld. De actie maakte onderdeel uit van de grootschalige herdenkingen rond Operatie Market Garden.

De brug (Fotos: Stiwot)
De brug (Fotos: Stiwot)


De Waaloversteek werd zeventig jaar geleden uitgevoerd door de 82e Luchtlandingsdivisie van het Amerikaanse leger. Doel van de risicovolle operatie was om de verkeersbrug en spoorbrug in de spoorlijn Arnhem – Nijmegen te veroveren.

In 26 canvas bootjes maakten de parachutisten onder leiding van majoor Julian Aaron Cook de oversteek. Een levensgevaarlijke missie aangezien de Amerikanen onder vuur werden genomen door de Duitsers. Bij de oversteek kwamen 48 Amerikanen om het leven.

De Waaloversteek, die later verfilmd werd in A Bridge Too Far, wordt zondag nagebootst door militairen van de 82ste Airborne Divisie. Enkele veteranen die de oversteek in 1944 meemaakten, varen met hen mee. In drie shifts peddelen de militairen naar de overkant. Soundblasts en technische effecten zorgen voor een realistische nabootsing. De Waalcrossing vindt plaats tussen 15.30 en 16.30 uur.

- advertentie -

De brug bij Nijmegen was de laatste brug die tijdens Market Garden op de Duitsers werd veroverd.

Het verhaal achter de 48 gesneuvelde Amerikanen bij de Waaloversteek:

Foto’s: Wo2Actueel

Bekijk ook onze uitgebreide onderwerpenlijst of het personenregister

1001 vrouwen in de 20ste eeuw - Els Kloek Napoleon - De man achter de mythe (Adam Zamoyski) De rechtvaardigen - Hoe een Nederlandse consul duizenden Joden redde (Jan Brokken) Reconquista - Miquel Bulnes Leonardo da Vinci - Sprekende gezichten De bokser - 
Het leven van Max Moszkowicz (Biografie) 80 jaar oorlog - Gijs van der Ham / NTR Het goede leven - Annegreet van Bergen Hitlers Derde Rijk in 100 voorwerpen - Roger Moorhouse De Zonnekoning - Glorie en schaduw van Lodewijk XIV (Johan Op de Beeck)
Gelijk naar geschiedenisboeken over:

1 Comment Join the Conversation →