Dark
Light

Waaloversteek van 1944 nagespeeld

Auteur:
1 minuut leestijd
Waaloversteek (Foto Stiwot)
Waaloversteek (Foto Stiwot)

In Nijmegen wordt zondag de Waaloversteek van 1944 nagespeeld. De actie maakte onderdeel uit van de grootschalige herdenkingen rond Operatie Market Garden.

De brug (Fotos: Stiwot)
De brug (Fotos: Stiwot)
De Waaloversteek werd zeventig jaar geleden uitgevoerd door de 82e Luchtlandingsdivisie van het Amerikaanse leger. Doel van de risicovolle operatie was om de verkeersbrug en spoorbrug in de spoorlijn Arnhem – Nijmegen te veroveren.

In 26 canvas bootjes maakten de parachutisten onder leiding van majoor Julian Aaron Cook de oversteek. Een levensgevaarlijke missie aangezien de Amerikanen onder vuur werden genomen door de Duitsers. Bij de oversteek kwamen 48 Amerikanen om het leven.

De Waaloversteek, die later verfilmd werd in A Bridge Too Far, wordt zondag nagebootst door militairen van de 82ste Airborne Divisie. Enkele veteranen die de oversteek in 1944 meemaakten, varen met hen mee. In drie shifts peddelen de militairen naar de overkant. Soundblasts en technische effecten zorgen voor een realistische nabootsing. De Waalcrossing vindt plaats tussen 15.30 en 16.30 uur.

De brug bij Nijmegen was de laatste brug die tijdens Market Garden op de Duitsers werd veroverd.

Het verhaal achter de 48 gesneuvelde Amerikanen bij de Waaloversteek:

Foto’s: Wo2Actueel

Historiek is een onafhankelijk online geschiedenismagazine voor een breed publiek. We willen geschiedenis en actualiteit met elkaar verbinden en geschiedenisverhalen gratis toegankelijk maken. Steun ons werk

Reageren

Abonneer
Stuur mij een e-mail bij
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Gratis geschiedenismagazine

Ontvang, net als ruim 52.000 anderen, iedere week de gratis nieuwsbrief van Historiek:
×