Wagnerconcert in Israël gaat niet door

1 minuut leestijd

Richard Wagner
Het Wagnerconcert dat deze maand in Israël zou worden gehouden, gaat niet door. De universiteit in Tel Aviv waar het concert zou plaatsvinden, heeft het concert afgelast.

Het zou voor het eerst zijn sinds de oprichting van de staat Israël in 1948 dat er in het land een Wagnerconcert werd gegeven. Maar het komt er dus niet van. De Universiteit van Tel Aviv besloot het concert te af te lasten na felle kritiek van onder meer overlevenden van de Holocaust.

De muziek van de Duitse componist Richard Wagner ligt erg gevoelig in Israël. Dat bleek bijvoorbeeld in 2001 al eens. In Jeruzalem liepen toen veel aanwezigen weg nadat de Berliner Staatskapelle onder leiding van een Joodse dirigent een stuk speelde van Wagner’s opera Tristan und Isolde. Wagner was een notoire antisemiet en bovendien was hij de favoriete componist van Adolf Hitler.

Afgelopen jaar speelde een Israëlisch orkest een stuk van Wagner op een gerenommeerd operafestival in het Beierse Bayreuth. Ook toen was er veel ophef. De Amerikaanse Vereniging van Holocaustoverlevenden en hun Afstammelingen liet voorafgaand aan het optreden bijvoorbeeld weten het schandelijk te vinden dat het Israel Chamber Orchestra van plan was een stuk van Wagner te gaan spelen.

Het Wagnerconcert dat later deze maand in Tel Aviv gegeven zou worden, zorgde dus ook voor veel ophef. De universiteit beschuldigt de voorzitter van de vereniging die het concert organiseerde ervan dat nooit gemeld is dat er muziek van Wagner zou worden gespeeld. Volgens de universiteit heeft de vereniging dit opzettelijk verzwegen.

Historiek is een onafhankelijk online geschiedenismagazine voor een breed publiek. We willen geschiedenis en actualiteit met elkaar verbinden en geschiedenisverhalen gratis toegankelijk maken. Steun ons werk

Recent gepubliceerd

Reageer

Abonneer
Stuur mij een e-mail bij
guest
0 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Gratis geschiedenismagazine

Ontvang, net als ruim 54.000 anderen, iedere week de gratis nieuwsbrief van Historiek:
0
Reageren?x
×