Weer nieuwe theorie over verraad Anne Frank

2 minuten leestijd
Anne Frank
Anne Frank

Deze week werd in de media volop bericht over een nieuwe verraadtheorie. De zus van Bep Voskuijl, een van de helpers van Anne Frank en haar mede-onderduikers, zou mogelijk de verrader zijn van het Achterhuis. De Anne Frank Stichting is echter niet overtuigd.

Bep Voskuijl, het zwijgen voorbij - Jeroen de Bruyn & Joop van Wijk
Bep Voskuijl, het zwijgen voorbij – Jeroen de Bruyn & Joop van Wijk
De nieuwe theorie wordt geponeerd in het deze week verschenen boek Bep Voskuijl, het zwijgen voorbij.

De Vlaamse journalist Jeroen de Bruyn dook voor zijn boek in het verhaal van Bep Voskuijl. Hij ontdekte dat een zus van deze Achterhuis-helpster, Nelly Voskuijl (1923-2001), jarenlang collaboreerde met de nazi’s. Volgens de auteur, die zijn boek schreef samen met Joop van Wijk (de jongste zoon van Bep Voskuijl), zijn er verschillende aanwijzingen dat deze Nelly op de hoogte was van het feit dat haar zus Joden hielp. Zo zou ze wel eens gezegd hebben ‘Gaan jullie maar naar jullie Joden toe!’.

Daarnaast verklaarde Karl Silberbauer, de SS’er die de arrestatie van de onderduikers leidde, ooit dat de tipgever ‘de stem van een jonge vrouw’ had. Dat helpster Bep Voskuijl niet gearresteerd werd, zou ze volgens de auteurs te danken hebben gehad aan haar zus.

Sluitend bewijs beweren de twee auteurs niet te hebben, maar volgens hen is er wel voldoende reden om de naam van Nelly Voskuijl toe te voegen aan de lijst verdachten.

Speculatief

Volgens de Anne Frank Stichting is de nieuwe verraadtheorie gebaseerd op een aantal aannames en wordt mogelijk nooit helder wie Anne Frank precies heeft verraden. De suggestie dat Bep Voskuijl stille protectie genoot vanwege haar collaborerende zuster noemt de stichting speculatief:

“Haar collega Miep Gies werd ook niet gearresteerd, en dat gebeurde wel vaker bij onderduikerhelpers. Volgens Silberbauer werden in dit soort situaties de directie verantwoordelijk gehouden, niet de secretaresses.”

De stichting zet ook vraagtekens bij de bewering dat Nelly Voskuijl vanwege de collaboratie eind 1942 via Duitse connecties snel en kosteloos een Duits visum kreeg.

“Uit bronnen blijkt dat ze bij de gemeente Amsterdam een Nederlands paspoort heeft aangevraagd, net zoals duizenden andere Amsterdammers. Uit de aanvraag blijkt dat de minderjarige Nelly dit paspoort met toestemming van haar ouders en met medewerking van het Arbeidsbureau kreeg. Het doel is vertrek naar ‘Duitschland’, ongetwijfeld om daar te gaan werken. Paspoortaanvragen werden indertijd vaak binnen twee of drie dagen afgehandeld en waren kosteloos voor wie in Duitsland ging of moest werken.”

Het boek: Bep Voskuijl, het zwijgen voorbij

DWDD over de nieuwe verraadtheorie:

Historiek is een onafhankelijk online geschiedenismagazine voor een breed publiek. We willen geschiedenis en actualiteit met elkaar verbinden en geschiedenisverhalen gratis toegankelijk maken. Steun ons werk

Recent gepubliceerd

Reageer

Abonneer
Stuur mij een e-mail bij
guest
0 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Gratis geschiedenismagazine

Ontvang, net als ruim 53.000 anderen, iedere week de gratis nieuwsbrief van Historiek:
0
Reageren?x
×