De Wet van Parkinson (1958) en de groei van de bureaucratie

2 minuten leestijd
Parkinson’s Law: The Pursuit of Progress
Parkinson’s Law: The Pursuit of Progress. Fragment uit de cover

In 1958 formuleerde de Britse historicus en schrijver Cyril Northcote Parkinson een regel die verklaart waarom het aantal werknemers in een bureaucratie elk jaar groter wordt, zonder dat daar directe aanleiding voor is. Kort gezegd houdt de Wet van Parkinson in dat de hoeveelheid werk automatisch toeneemt als er meer tijd (en personeel) voor is.

Cyril Northcote Parkinson in 1961 op Schiphol.
Cyril Northcote Parkinson in 1961 op Schiphol. (CC BY-SA 3.0 – Wim van Rossem / Anefo – Nationaal Archief – wiki)
Cyril Northcote Parkinson (1909) begon zijn carrière in het leger en was tijdens de Tweede Wereldoorlog militair docent in Groot-Brittannië. Na de oorlog werd hij docent geschiedenis bij verschillende universiteiten en begon hij met het schrijven van monografieën en artikelen. Tijdens zijn werk kwam hij veel in aanraking met bureaucratie en hieruit ontstond in 1958 zijn bekendste werk: Parkinson’s Law: The Pursuit of Progress. Dit boek was gebaseerd op een eerder verschenen humoristisch artikel.

Wet van Parkinson

De Wet ontstond vanuit de vraag hoe het kon dat het ambtelijk apparaat van het Britse imperium steeds meer uitdijde, terwijl het imperium zelf juist kleiner werd. Volgens Parkinson groeit de overheid elk jaar met 5 tot 7%, ongeacht of het werk toeneemt en heeft dit twee oorzaken:

  • Als de hoeveelheid werk groeit, neemt een manager of ambtenaar in plaats van meer rivalen (gelijken), meer ondergeschikten aan.
  • Managers of ambtenaren hebben de neiging om voor elkaar werk te scheppen.

Concreet houd de wet in dat iets langer zal duren als er meer tijd voor is. De hoeveelheid werk past zich aan de hoeveelheid tijd aan, of – in de bureaucratie – aan de hoeveelheid personeel. Als je ergens bijvoorbeeld een week de tijd voor hebt, doe je er waarschijnlijk ook een week over. Heb je voor dezelfde taak een dag, dan heb je het in een dag klaar.

Een uitwerking van de Wet is het studentensyndroom. Studenten hebben soms de neiging hun werk tot het laatste moment uit te stellen. Onder de druk van de deadline kunnen ze vervolgens in korte tijd heel veel doen.

Later in zijn carrière heeft Parkinson nog verschillende andere ‘wetten’ beschreven, vaak ook op satirische wijze. Daarnaast publiceerde hij over marine-geschiedenis en schreef hij historische romans.

Ook interessant: Wet van Murphy – Afkomstig uit de tijd van de Koude Oorlog…

0
Reageren?x
×