Dark
Light

Wikipedia op zoek naar foto’s Nederlandse monumenten

Wiki Loves Monuments 2015
Auteur:
1 minuut leestijd
Hnapel, Grotewerf 21 en 22 in Marken (cc - Hnapel)
Hnapel, Grotewerf 21 en 22 in Marken (cc - Hnapel)

Om zoveel mogelijk foto’s van monumenten te verzamelen, heeft Wikipedia een speciale fotowedstrijd in het leven geroepen: Wiki Loves Monuments. De wedstrijd, die al toe is aan zijn zesde editie, wordt dit jaar in 33 landen gehouden, waaronder in Nederland.

Gedurende de hele maand september kan het publiek zelfgemaakte foto’s van monumenten insturen. Hiervoor moet alleen een account aangemaakt worden op Wikipedia. De wedstrijd loopt inmiddels een week en er zijn al 632 foto’s binnen.

Dit jaar is er in Nederland een speciale categorie voor de beste foto van een Dudok monument. Wikipedia daagt monumentenliefhebbers uit foto’s te maken van monumenten die zijn gebouwd door de bekende Nederlandse architect en stedenbouwkundige, Willem Dudok (1884-1974).

Kerk, gewijd aan de H.H. Martelaren van Gorkum (Johan Bakker - cc)
Kerk, gewijd aan de H.H. Martelaren van Gorkum (Johan Bakker – cc)

Daarnaast is er dit jaar ook een speciale prijs voor de beste foto van een ‘ornament’ of gedetailleerde versiering aan een monument. Hiermee sluit Wiki Loves Monuments aan bij het thema ‘Kunst en Ambacht’ van Open Monumentendag.

Prijswinnaars maken onder meer kans op een fotoreis, een helikoptervlucht, boekenpakketten, abonnementen op tijdschriften of entreekaartjes voor musea.

Openingsfoto: Hnapel, Grotewerf 21 en 22 in Marken (cc – Hnapel)

Boek: Dudok

×