Vrolijk gezelschap in de open lucht (1616-1617) – Willem Buytewech

Aanwinst Mauritshuis in Den Haag
2 minuten leestijd
Vrolijk gezelschap in de open lucht, circa 1616-1617 - Willem Buytewech - detail (Mauritshuis, Den Haag)

Het Mauritshuis in Den Haag heeft een zeldzaam schilderij verworven van Willem Buytewech. Van de schilder zijn slechts zes schilderijen bekend. Met Vrolijk gezelschap in de open lucht uit circa 1616-1617 haalt het museum naar eigen zeggen “een sleutelstuk binnen in de ontwikkeling van de vroege Hollandse genreschilderkunst”.

Uit het begin van de zeventiende eeuw had het Mauritshuis al wel landschappen, stillevens, historiestukken en portretten in de collectie, maar nog geen representatief genrestuk (schilderijen met een voorstelling ontleend aan het dagelijks leven).

Het onderwerp van feestende, etende en flirtende jongeren, is door Buytewech op het aangekochte werk volgens het Mauritshuis virtuoos en komisch weergegeven.

“In een paleisachtige omgeving zijn op een sjiek terras een aantal stellen geschilderd rondom een rijk gedekte tafel. Onduidelijk is alleen of het wel stellen zijn. Wie ‘gaat’ met wie en wie flirt met wie? Allen zijn naar de laatste mode gekleed, de dames met diepe decolletés, de heren in kleurrijke pakken en met hoge hoeden. Links speelt een aapje de hoofdrol: hij probeert de rok van één van de dames op te tillen, wat haar mogelijke partner tegenhoudt door tegelijkertijd met haar te ‘voetjevrijen’.”

Vrolijk gezelschap in de open lucht, circa 1616-1617 - Willem Buytewech (Mauritshuis, Den Haag)
Vrolijk gezelschap in de open lucht, circa 1616-1617 – Willem Buytewech (Mauritshuis, Den Haag)

Spraakmakende kunstenaar

Willem Buytewech was een spraakmakende kunstenaar in het Haarlem van het begin van de zeventiende eeuw. In zijn eigen tijd werd Buytewech ‘Geestige Willem’ genoemd, een verwijzing naar zijn geestige spitsvondigheden en de humor in zijn voorstellingen. Er is veel grafisch werk van hem bekend (125 tekeningen, 32 etsen) maar slechts zes van zijn schilderijen zijn overgeleverd.

Met de aankoop van ‘Vrolijk gezelschap’ zegt het Mauritshuis beter een ontwikkeling te kunnen illustreren die aan het begin van de Gouden Eeuw begon.

“Kort na 1600 deden talrijke nieuwe thema’s hun intrede in de Hollandse schilderkunst: verschillende soorten scènes die waren ontleend aan het dagelijks leven. Eén daarvan waren welgestelde, jonge mensen die (zouden we nu zeggen) samen aan het ‘chillen’ waren.”

Het schilderij in het museum - Foto: Ivo Hoekstra / Mauritshuis, Den Haag
Het schilderij in het museum – Foto: Ivo Hoekstra / Mauritshuis, Den Haag

Emilie Gordenker, directeur Mauritshuis, is vanzelfsprekend blij met de nieuwe aanwinst:

“Verwerven voor het museum is een onvoorspelbaar proces, dat jaren kan duren en regelmatig op niets uitloopt. Ik ben blij te kunnen zeggen dat we dit jaar een mooie oogst hebben voor het Mauritshuis; onlangs een portret van Constantijn Huygens door Daniel Seghers en Jan Cossiers samen. En nu een extreem zeldzaam genrestuk van Willem Buytewech.”

Historiek is een onafhankelijk online geschiedenismagazine voor een breed publiek. We willen geschiedenis en actualiteit met elkaar verbinden en geschiedenisverhalen gratis toegankelijk maken. Steun ons werk

Recent gepubliceerd

Reageer

Abonneer
Stuur mij een e-mail bij
guest
0 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Gratis geschiedenismagazine

Ontvang, net als ruim 54.000 anderen, iedere week de gratis nieuwsbrief van Historiek:
0
Reageren?x
×