Winterswijk in de Tweede Wereldoorlog

1 minuut leestijd
Brits ereveld in Winterswijk (wiki - M.F. Naaldenberg)
Brits ereveld in Winterswijk (wiki - M.F. Naaldenberg)

Op talloze plekken wordt in 2010 stilgestaan bij het feit dat 65 jaar geleden de Tweede Wereldoorlog ten einde liep. In Winterswijk is vanaf vrijdag de expositie ‘Winterswijk in de Tweede Wereldoorlog’ te zien.

Op 3 april 1945 laat Radio Oranje weten dat Winterswijk is bevrijd. Veel inwoners liepen uit om samen op straat de de radio-uitzending te beluisteren (Foto: Gerhard Ribbink/coll. VHM)
Het Achterhoekse Winterswijk werd op 31 maart 1945 bevrijd. De Vereniging Het Museum (VHM) heeft twee exposities over de oorlog samengesteld. Eén is te zien in het Raadhuis van Winterswijk en de ander in het museum aan de Groenloseweg.

In het museum wordt stilgestaan bij de rol van propaganda tijdens de Tweede Wereldoorlog. De expositie in het Raadhuis besteedt aandacht aan de mensen die de oorlog van dichtbij meemaakten. Joden bijvoorbeeld, maar ook mensen die op de Grebbebergen vochten of in het verzet betrokken waren. Daarnaast wordt er onder meer aandacht besteed aan mensen die lid waren van de NSB.

De expositie op de twee locaties worden gehouden van 26 maart tot en met 16 mei 2010. Bezoek voor meer informatie de website van de VHM: www.vereniginghetmuseum.nl.

Plaquette

Op 11 april wordt bij het station van Winterswijk een plaquette onthuld ter nagedachtenis aan de vanuit Winterswijk weggevoerde Joden. Voor veel weggevoerde Joden was het station het laatste vertrouwde dat ze van hun woonplaats zagen. De plaquette komt er op initiatief van de werkgroep Leren van de oorlog en wordt gebaseerd op een schilderij van actrice en kunstenares Yanneke Wijngaarden. “Het wordt een mooi kunstwerk dat oproept om te blijven gedenken”, aldus de werkgroep.

Historiek is een onafhankelijk online geschiedenismagazine voor een breed publiek. We willen geschiedenis en actualiteit met elkaar verbinden en geschiedenisverhalen gratis toegankelijk maken. Steun ons werk

Recent gepubliceerd

Reageer

Abonneer
Stuur mij een e-mail bij
guest
0 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Gratis geschiedenismagazine

Ontvang, net als ruim 53.000 anderen, iedere week de gratis nieuwsbrief van Historiek:
0
Reageren?x
×