Dark
Light

Wrak Romeins vrachtschip gevonden voor Italiaanse kust

Auteur:
1 minuut leestijd
Foto: Carabinieri Tutela Patrimonio Culturale
Foto: Carabinieri Tutela Patrimonio Culturale

Voor de kust van Civitavecchia, een havenstad ongeveer zeventig kilometer ten noordwesten van Rome, hebben archeologen het wrak van een Romeins koopvaardijschip (oneraria) gevonden. Volgens de archeologen dateert het schip uit de eerste of tweede eeuw na Christus en had het een totale lengte van ruim twintig meter.

Aan boord zijn honderden amfora gevonden, terracotta kruiken die vaak gebruikt werden voor het vervoer van goederen, zoals olie, wijn of vissaus. Het wrak werd met behulp van een op afstand bestuurbare robot gelokaliseerd en bevindt zich op ongeveer 160 meter diepte.

De vondst is gedaan door een afdeling van de Italiaanse politie die verantwoordelijk is voor de bescherming van het Italiaanse cultureel erfgoed. het is nog niet duidelijk of men gaat proberen de scheepslading boven water ter krijgen. Ook is nog niet bekend waar de amfora precies voor gebruikt werden. De politiedienst:

“Deze uitzonderlijke ontdekking is een belangrijk voorbeeld van de schipbreuk van een Romeins schip, dat de gevaren van de zee probeerde te trotseren in een poging de kust te bereiken. De vondst geeft ons inzicht in de oude handelsroutes op zee.”

×