Wrakken twee WOII-onderzeeboten bij Maleisië verdwenen

2 minuten leestijd
Hr.Ms. O 16 (Publiek Domein - wiki)
Hr.Ms. O 16 (Publiek Domein - wiki)

Twee onderzeeboten die tijdens de Tweede Wereldoorlog in de wateren voor Maleisië zonken, blijken te zijn verdwenen. Dat schrijven de ministers Ank Bijleveld (Defensie) en Ingrid van Engelshoven (OCW) in een brief aan de Tweede Kamer.

Het gaat om de onderzeeboten O16 en KXVII. Een speciaal samengesteld team van Nederlandse en Maleisische experts voert momenteel een expeditie in Maleisië uit en heeft de locaties van de twee boten bezocht. De expeditie vindt plaats in het kader van de recent ondertekende intentieverklaring tussen Nederland en Maleisië ten aanzien van maritiem erfgoed.

Van de O16 zijn nog enkele restanten op de zeebodem aanwezig. Van de KXVII is nog slechts een afdruk in de zeebodem aanwezig. De ministers in de Kamerbrief:

“Dit bericht raakt ons diep. Deze wraklocaties van de schepen zijn de laatste rustplaats van de opvarenden en vormen een plek van herinnering. De nabestaanden zijn inmiddels op de hoogte gebracht. Ook is er afgelopen week uit respect voor de overledenen op beide locaties een herdenking gehouden door de leden van de expeditie. “

Het onderzoeksteam is op dit moment nog in Maleisië om de expeditie af te ronden. Zodra zij terug zijn in Nederland zal meer informatie gegeven worden over de uitkomsten van het onderzoek. In maart van dit jaar maakte minister Stef Blok (Buitenlandse Zaken) nog afspraken met Maleisië om gezonken Nederlandse onderzeeboten voor de Maleisische kust te beschermen. In 2016 werd nog bekend dat twee Nederlandse oorlogswrakken voor de kust van Indonesië, de Hr.Ms. De Ruyter en Hr.Ms. Java, van de zeebodem waren verdwenen.

Onderzeeboot KXVII, op de voorgrond. Op de achtergrond is mijnenlegger Hr. Ms. Medusa te zien. (CC0 - Anefo - wiki)
Onderzeeboot KXVII, op de voorgrond. Op de achtergrond is mijnenlegger Hr. Ms. Medusa te zien. (CC0 – Anefo – wiki)

KXVII & 016

De onderzeeboten Hr.Ms. KXVII en Hr.Ms. O16 werden voor de Tweede Wereldoorlog naar Nederlands-Indië gestuurd om het gebied te verdedigen. In 1941 kwamen de schepen onder Brits commando, met als thuishaven Singapore. De O16 wist aan het begin van de oorlog met Japan enkele vijandige transportschepen tot zinken te brengen. Op 15 december 1941 liep de boot ’s nachts op een Japanse mijn en zonk. Van de 42 bemanningsleden overleefde er slechts één: kwartiermeester Cornelis de Wolf.

Ook de KXVII zonk in dezelfde periode door toedoen van een Japans mijnenveld. Alle 38 bemanningsleden kwamen hierbij om het leven.

Ook interessant: Bakkeleien – Kleine vechtbootjes uit Maleisië
Overzicht van boeken over Nederlandse onderzeeboten

Recent gepubliceerd

Reageer

Abonneer
Stuur mij een e-mail bij
guest
0 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Gratis geschiedenismagazine

Ontvang, net als ruim 54.000 anderen, iedere week de gratis nieuwsbrief van Historiek:
0
Reageren?x
×