Yad Vashem-onderscheiding voor uitvinder kunstnier

Willem Kolff – Foto: CC/KNAW
De Nederlandse uitvinder Willem Kolff en zijn ex-vrouw ontvangen postuum de Yad Vashem-onderscheiding. Dit is de hoogste onderscheiding die de staat Israël kent. Hij is bedoeld voor mensen die zich tijdens de oorlog inzetten voor het redden van Joden.

Willem Kolff is ook bekend als de uitvinder van de kunstnier. Tijdens de oorlog verrichtte hij samen met zijn vrouw Janke verzetswerk in Kampen. Ook namen ze een zesjarig Joods jongetje als onderduiker in huis. Ze deden of deze Erik Meijler een vriendje kun kinderen was. Meijler overleefde de oorlog en wilde de familie Kolff graag eren. Samen met zijn biograaf Herman Broers, vroegen ze daarom de Yad Vashem-onderscheiding aan.

Willem Kolff ontwikkelde kort na de Tweede Wereldoorlog de eerste kunstnier, de voorloper van de hedendaagse dialyse. Hij overleed in 2009 in de Verenigde Staten.

- advertentie -

Bekijk ook onze uitgebreide onderwerpenlijst of het personenregister

1001 vrouwen in de 20ste eeuw - Els Kloek Napoleon - De man achter de mythe (Adam Zamoyski) De rechtvaardigen - Hoe een Nederlandse consul duizenden Joden redde (Jan Brokken) Reconquista - Miquel Bulnes Leonardo da Vinci - Sprekende gezichten De bokser - 
Het leven van Max Moszkowicz (Biografie) 80 jaar oorlog - Gijs van der Ham / NTR Het goede leven - Annegreet van Bergen Hitlers Derde Rijk in 100 voorwerpen - Roger Moorhouse De Zonnekoning - Glorie en schaduw van Lodewijk XIV (Johan Op de Beeck)
Gelijk naar geschiedenisboeken over: