Zaans Museum toont aangekocht schilderij Claude Monet

De Voorzaan en de Westerhem

In het Zaans Museum is vanaf aankomende donderdag het schilderij van Claude Monet te zien dat het museum afgelopen zomer voor ruim 1,1 miljoen euro kocht. Het gaat om het werk De Voorzaan en de Westerhem dat de Franse schilder in 1871 vervaardigde, tijdens zijn verblijf in Zaandam.

Claude Monet, De Voorzaan en de Westerhem, 1871 (collectie Zaans Museum) detail schip
Claude Monet, De Voorzaan en de Westerhem, 1871 (collectie Zaans Museum) detail schip
Met de molens, typische houten huizen, rivier de Zaan en het uitgestrekte landschap werd de Zaanstreek al in de negentiende eeuw een toeristische bestemming voor binnen- en buitenlandse bezoekers. Ook Claude Monet was onder de indruk; hij maakte tijdens zijn verblijf in Zaandam maar liefst 25 schilderijen en 9 schetsen.

De Voorzaan en de Westerhem van Monet is het middelpunt van een nieuwe presentatie in het Zaans Museum over het Zaanse landschap als inspiratiebron voor kunstenaars. Daarnaast zijn in een interactieve presentatie alle schilderijen en schetsen, die Monet in 1871 in Zaandam maakte, op ware grootte te zien.

Romantisch beeld

Door de industrialisatie veranderde het Zaanse landschap na 1871 ingrijpend. Het Zaans Museum laat zien hoe schilders na Monet fabrieken en spoor- en snelwegen soms bewust weglieten in hun werken. Ze hielden vast aan het romantische beeld van de streek of gaven, bewust of onbewust, in navolging van Monet een impressionistische interpretatie.

- advertentie -

Het is donderdag precies 144 jaar geleden dat Monet na vier productieve maanden de Zaanstreek verliet.

Boek over Claude Monet

Bekijk ook onze uitgebreide onderwerpenlijst of het personenregister

Helden - Stephen Fry De jodenvervolging in foto's De Bourgondiërs - Bart Van Loo Wij zijn de Bickers - Simone van der Vlugt t Hooge Nest - Roxane van Iperen Vietnam - Max Hastings Boerhaave botanicus - Margreet Wesseling Het gedroomde Noorden - Adwin de Kluyver Vet oud - Gouden Eeuw De zaak Oldenbarnevelt
Gelijk naar geschiedenisboeken over: