Het Zomercarnaval in Rotterdam is als honderdste traditie op de Nationale Inventaris Immaterieel Cultureel Erfgoed in Nederland geplaatst.
Nederland heeft sinds 2012 een lijst van Immaterieel Cultureel Erfgoed. Immaterieel erfgoed is levend erfgoed en het beschermen ervan vraagt volgens de overheid een geheel andere aanpak dan het beschermen van monumenten en archiefstukken. Wanneer er immaterieel erfgoed op de lijst komt dan zet de overheid er zich voor in om “de waardering van dit erfgoed te vergroten, het belang ervan te erkennen en het veilig te stellen voor de toekomst”. Onder meer het bloemcorso in Utrecht, de Nijmeegse Vierdaagse en de Sint Maartensviering in Utrecht staan op de lijst die beheerd wordt door het Nederlands Centrum voor Volkscultuur en Immaterieel Erfgoed (VIE).
Carnavalstraditie
Het Zomercarnaval is als honderdste traditie toegevoegd aan de lijst. Het feest startte in 1983 in Utrecht als ‘Antilliaans Zomercarnaval’. Studenten afkomstig van Aruba en Curaçao wilden ook hier graag de hun bekende carnavalstraditie vieren. Al snel verhuisde het feest naar Rotterdam en groeide het uit tot een groot evenement waar groepen met roots in ruim twintig tropische carnavalstradities aan meedoen, vooral uit Zuid-Amerika en het Caribisch gebied, maar ook uit Noord-Afrika, Kaapverdië, Spanje en Portugal.
Lees ook: Carnaval en Dionysos
Boek: Nederlandse jaarfeesten en hun liederen door de eeuwen heen