Duitse Bondsdagverkiezingen 2013

2 minuten leestijd
Panoramafoto van de Duitse Bondsdag
Panoramafoto van de Duitse Bondsdag

Op 22 september stemt Duitsland. Wie onlangs het saaie debat tussen Bondskanselier Angela Merkel en lijsttrekker van de SPD Peer Steinbrück zag, kan blij zijn dat hij nu meer te kiezen heeft dan vroeger.

Bundestagsadler (www.bundestag.de)
Bundestagsadler (www.bundestag.de)
Na de Tweede Wereldoorlog is Duitsland onder te verdelen in drie zuilen: de Christen-Democraten, de Sociaal-Democraten en de Vrije Democraten. De maatschappelijke ontwikkelingen van de laatste decennia missen hun uitwerking niet. Naast zwart, rood en geel zijn er de laatste jaren groen, roze en oranje bijgekomen. Een uiterst beknopt overzicht van het politieke landschap bij onze oosterburen. Wie meer wil weten kan terecht bij onderstaande links, zoals de Duitse stemwijzer.

1. CDU: Opgericht in 1949 en Duitslands voornaamste conservatieve partij, geleid door Bondskanselier Angela Merkel. De christen-democraten leverden tot nu toe vijf van de acht bondskanselieren voor de Bundestag (zwart).


2. SPD: Ontstaan uit de 19e-eeuwse arbeiderspartij en Duitslands oudste partij. De sociaal-democraten worden geleid door Sigmar Gabriel. Sinds september 2012 is Peer Steinbrück lijsttrekker voor de Bondsdagverkeizingen 2013 (rood) 



3. FDP: Opgericht in 1948, vertegenwoordigt het bedrijfsleven en de vrije markt economie. Van 1949 tot 1956, van 1961 tot 1966 en van 1969 tot 1998 coalitiepartner in een zwarte óf rode Bundestag. Wordt sinds 2009 geleid door Philipp Rössler (geel)



4. Bündnis 90/Die Grünen: Ontstaan na de hereniging van de DDR en de Bondsrepubliek. De partij maakte onderdeel uit van de sociaal-democratische coalitie in 1998 onder leiding van Joschka Fischer. Anno 2013 staat de partij op de vierde plaats. Katrin Göring-Eckhardt en Jürgen Trittin stellen zich als duo verkiesbaar (groen)



5. Die Linke: Resultaat van een samengaan in 2007 van PDS (de opvolger van de communistische SED uit de voormalige DDR) en enkele ontevreden SPD’ers. Onder leiding van Katja Kipping en Bernd Riexinger zijn Die Linke vooral populair in het oosten van Duitsland (roze)



6. CSU: Zusterpartij van het CDU in de deelstaat Beieren waar het CDU niet bestaat; geleid door Horst Seehofer. Samen met CDU vormt CSU een gezamenlijke fractie in de Bundestag en voert zij gelijke campagnes (zwart)

7. Piraten: Een internationaal georiënteerde beweging met 64 Piratenpartijen, opgericht in 2006, en geïnspireerd op de Zweedse Piratpartiet. De partij richt zich voornamelijk op de digitale revolutie en ondersteunt burgerrechten en directe democratie. Onder leiding van Bernd Schlömer (oranje)

8. NPD (Nationaaldemokratische Partei Deutschlands): Voortgekomen uit de Deutsche Reichspartei (DRP) die bestond tussen 1950 en 1965 (in de Bondsrepubliek). In 1964 ging de partij op in de NPD. Sinds 2011 wordt de partij geleid door Holger Apfel. De NPD heeft nog nooit de kiesdrempel van 5% gehaald bij de Bondsdagverkiezingen. Populair in het oosten van Duitsland waar de partij is vertegenwoordigd in het parlement van Mecklenburg-Vorpommern en Saksen (rood)

9. AfD (Alternative für Deutschland): De jongste partij van Bernd Lucke, opgericht in april 2013 en daardoor een korte politieke agenda: weg met de Euro of, op zijn minst, een terugtrekking uit de Eurozone.

~ Yolande van der Deijl

Recent gepubliceerd

Reageer

Abonneer
Stuur mij een e-mail bij
guest
0 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Gratis geschiedenismagazine

Ontvang, net als ruim 54.000 anderen, iedere week de gratis nieuwsbrief van Historiek:
0
Reageren?x
×