Alessandro Volta (1745-1827) – Italiaanse natuurkundige

Omdat het woensdag exact 270 jaar geleden is dat de Italiaanse natuurkundige Alessandro Volta werd geboren, heeft Google op zijn startpagina een zogenaamde Doodle geplaatst waarmee de wetenschapper wordt geëerd.

Alessandro Volta

Alessandro Volta

Alessandro Volta is vooral bekend omdat hij in 1800 de eerste chemische batterij uitvond, ook wel de voltaïsche cel (Zuil van Volta) genoemd. De eenheid van elektrische spanning, volt, is naar de uitvinder genoemd.

In de zuil van Volta werden meerdere zogenaamde Voltaïsche cellen gestapeld. Elke cel bestond uit een plaatje zink met daarop een in pekel gedompeld stukje vilt en daarop weer een stukje koper. Volta toonde met zijn zuil aan dat dat de verschillende metalen samen stroom opwekten.

Gelauwerd

Alessandro Volta was bij leven al een veel gelauwerd wetenschapper. De gerenommeerde Royal Society schonk hem in 1794 bijvoorbeeld de Copley Medal. Napoleon was ook onder de indruk van de verdiensten van de natuurkundige. Hij maakte Volta graaf, verleende hem de medaille van het Légion d’honneur en benoemde het tot senator van Lombardije.

- advertentie -

In de Google Doodle is een Zuil van Volta te zien. In een animatie wordt de zuil stukje bij beetje opgebouwd en uiteindelijk zorgt hij voor zoveel stroom dat de letters G-O-O-G-L-E oplichten.

Tsaar Alexander II van Rusland, geschilderd door Konstantin Makovski
Alexander II van Rusland, Russische tsaar uit het Huis Romanov. Regeerde van…
Doodle ter ere van Gerard Mercator
Omdat het donderdag precies 503 jaar geleden is dat de Vlaamse cartograaf…

- advertentie-


Historiek heeft een gratis mobiele appGeschiedenis zoeken


Gerelateerde uitgaven:Yuri Visser

About Yuri Visser

view all posts

Yuri Visser (1979) is de oprichter van Historiek. Vanuit Ermelo - waar hij samen met zijn partner en dochter van 4 woont - voert hij redactie over het platform (en de aanverwante projecten). Email: yurivisser@gmail.com | Twitter: yvisserDownload onze gratis app voor smartphone en tablet!

Historiek heeft een mobiele app, zowel beschikbaar voor Android als voor iPhone en iPad. Via de geschiedenis-app blijft u altijd op de hoogte van onze laatste berichten. Ook boekbesprekingen, blogs en onze historische achtergrondverhalen zijn via de app te lezen. Alle berichten die online staan, staan ook in de app. De geschiedenis-app wordt voortdurend uitgebreid en is natuurlijk helemaal gratis. Geschiedenis in de broekzak!

Download de app via de volgende links: