Amateurbeelden uit de Tweede Wereldoorlog

WOII – De oorlogsjaren in Nederland

De Telegraaf deed enige tijd geleden een oproep om privé filmmateriaal uit de Tweede Wereldoorlog op te sturen. In totaal werden er tachtig filmrollen opgestuurd en nu is er een 3DVD-box samengesteld vol amateurbeelden uit de Tweede Wereldoorlog.

Het gaat om amateurbeelden uit de jaren 1939 tot en met 1945.


De beelden zijn geselecteerd door de redacties van NostalgieNet en de Telegraaf. Ze werden daarbij geassisteerd door NIOD-medewerker René Kok. Veel van de ingezonden opnames waar de redactie uit kon kiezen zijn van het laatste oorlogsjaar en van de bevrijding. De Telegraaf verklaart:

- advertentie -

Film werd schaars tijdens de oorlog en was niet meer verkrijgbaar. Veel amateurfilmers bewaarden hun kostbare film tot de bevrijding, die toch eens zou komen.

Heel ver weg

Volgens de samenstellers zijn vooral de familiefilms bijzonder. Beelden van koude winters vol sneeuw en ijs lijken soms uit een ‘gewone winter te komen’. Maar dan wordt ineens toch duidelijk dat het oorlog is, bijvoorbeeld door een beeld van een gemobiliseerde Nederlandse soldaat:

Of je ziet, je als je goed kijkt, dat bij een sneeuwballengevecht tussen jong en oud ineens Duitse militairen vol worden geraakt door een sneeuwbal, waarna de spelende menigte uiteen stuift. Maar vaak lijkt de oorlog ook heel ver weg, zoals bij vakantieopnames van een familie in Zandvoort, een bruiloft of een zomers uitje van vriendinnen.

De Telegraaf was met name op zoek naar alledaags filmmateriaal uit de Tweede Wereldoorlog. De serie WOII – De oorlogsjaren in Nederland is sinds deze week te bestellen bij De Telegraaf.

Trailer van de DVD:

Lieke Hiegentlich tijdens de oorlog - Foto: Historiehuis RoermondIn…
Kamp Westerbork tijdens de oorlogsjaren Rond de komende 4…

- advertentie-


Historiek heeft een gratis mobiele appGeschiedenis zoeken


Gerelateerde uitgaven:Historiek

About Historiek

view all posts

Historiek verbindt actualiteit met geschiedenis en richt zich op een breed publiek. Van geïnteresseerde leek tot professional. Ons motto: "Omdat we ook van gisteren zijn". Meeschrijven? Tips? Mail ons: info@historiek.netDownload onze gratis app voor smartphone en tablet!

Historiek heeft een mobiele app, zowel beschikbaar voor Android als voor iPhone en iPad. Via de geschiedenis-app blijft u altijd op de hoogte van onze laatste berichten. Ook boekbesprekingen, blogs en onze historische achtergrondverhalen zijn via de app te lezen. Alle berichten die online staan, staan ook in de app. De geschiedenis-app wordt voortdurend uitgebreid en is natuurlijk helemaal gratis. Geschiedenis in de broekzak!

Download de app via de volgende links: