Anne Frank Monument onthuld in Jeruzalem

Israëlisch schoolmeisje in het monument – Foto: JNF

In de Israëlische hoofdstad Jeruzalem is maandag een monument onthuld ter nagedachtenis aan Anne Frank. Het initiatief voor het monument is genomen door het Joods Nationaal Fonds.

Het maandag onthulde kunstwerk is vormgegeven door Piet Cohen die zelf als kind tijdens de Tweede wereldoorlog ook moest onderduiken. Het is het eerste monument van Anne Frank in Israël. De onthulling vond plaats in aanwezigheid van de Nederlandse ambassadeur in Israël,- advertentie -

Het onthulde monument – Foto: JNF

de voorzitter van het Joods Nationaal Fonds (JNF) in Nederland en een bestuurslid van het Anne Frank Fonds in Basel. Ook de voorzitter van het internationale JNF, Efi Stenzler, en de directeur van de Amsterdamse Anne Frank stichting woonden de onthulling bij.

Het monument bestaat uit een ruimte van geroest staal met een massieve wand met daarop een “gestileerde kastanjeboom”. De afbeelding van de boom verwijst naar de kastanjeboom waar Anne Frank vanuit het Achterhuis zicht op had. Anne Frank schreef in totaal drie keer in haar dagboek over de kastanjeboom.

Ontwerper Piet Cohen zat tijdens de oorlog ondergedoken bij een gezin in het zuiden van Nederland. In 1950 verhuisde hij naar Israël en studeerde later aan de University of Art in Philadelphia. Momenteel heeft hij een eigen design bureau in Amsterdam. Cohen heeft verschillende interieurs van synagogen ontworpen.

Het monument heeft een plek gekregen in het Anne Frank Memorial Park in Jeruzalem. Dit park werd in 1960 aangelegd door het JNF en Anne Franks vader Otto plantte er de eerste boom. Het JNF:

In dit park staat nu een monument waarmee vele generaties zich verbonden zullen blijven voelen met Anne Frank en haar lotgenoten. Industrieel ontwerper Piet Cohen heeft het monument ontworpen: een ruimte, opgetrokken uit roestig staal. Vanuit deze ruimte kijkt men aan tegen een massieve wand met een gestileerde kastanjeboom waar doorheen je de vrijheid in kunt kijken, terwijl je jezelf beperkt voelt in uitzicht en bewegingsmogelijkheden. Het Anne Frank monument heeft een verstilde uitstraling en staat in het midden van de natuur op een van de mooiste plekken in het park.

Het JNF werd in mei 1902 opgericht en heeft als kerntaak het “ontwikkelen en leefbaar maken van het land Israël ten behoeve van al zijn bewoners”. De stichting ontwikkelt onder meer milieuactiviteiten, waaronder het (her)bebossen van voorheen kaalgeslagen grond, en het terugdringen van de woestijn door middel van ontginning en beplanting.

Tak Pius X zet priester uit Broederschap
AuschwitzHet Belgische Instituut voor Veteranen - NIOOO is op…
Monument op de DamOud-Tweede Kamerlid Mei Li Vos roept…

- advertentie-


Historiek heeft een gratis mobiele appGeschiedenis zoeken


Gerelateerde uitgaven:Historiek

About Historiek

view all posts

Historiek verbindt actualiteit met geschiedenis en richt zich op een breed publiek. Van geïnteresseerde leek tot professional. Ons motto: "Omdat we ook van gisteren zijn". Meeschrijven? Tips? Mail ons: info@historiek.netDownload onze gratis app voor smartphone en tablet!

Historiek heeft een mobiele app, zowel beschikbaar voor Android als voor iPhone en iPad. Via de geschiedenis-app blijft u altijd op de hoogte van onze laatste berichten. Ook boekbesprekingen, blogs en onze historische achtergrondverhalen zijn via de app te lezen. Alle berichten die online staan, staan ook in de app. De geschiedenis-app wordt voortdurend uitgebreid en is natuurlijk helemaal gratis. Geschiedenis in de broekzak!

Download de app via de volgende links: