Onbekende beelden Elfstedentocht 1954 opgedoken

Jeen de Meer - Elfstedentocht 1954

Jeen de Meer – Elfstedentocht 1954

Het Fries Film Archief heeft onlangs nieuwe filmbeelden gevonden van de Elfstedentocht van 1954. Het archief heeft de beelden gedigitaliseerd en op YouTube geplaatst.


De tiende Elfstedentocht vond plaats op 3 februari 1954. De dagen ervoor was het weer zo slecht dat het Elfstedenbestuur toerschaatsers zelfs opriep om maar niet te starten. Op de dag van de tocht waren de omstandigheden echter helemaal niet zo slecht. Winnaar Jeen van den Berg schaatste de tocht in een recordtijd: 7 uur en 35 minuten.

De Elfstedentocht van 1954 werd onder meer gefilmd door de Friese smalfilmclub Kleare Kimen. De film van deze club ligt al jaren in het Fries Film Archief. De digitale versie wordt regelmatig gebruikt voor reportages en documentaires. In het archief van het Koninklijk Friesch Paarden-Stamboek (KFPS) dook onlangs een langere versie van de film op.

De ‘nieuwe’ film, die inmiddels gedigitaliseerd is, duurt bijna acht minuten langer dan de al bekende film. Hij bevat niet veel extra beelden van de wedstrijd en de finish, maar wel meer beelden van de aankomst van deelnemers op station Leeuwarden en de inschrijving in hotel de Groene Weide, en van diverse doorkomstplaatsen en stempelposten.

- advertentie -

De ontdekte film over de Elfstedentocht 1954:

Het verwoeste leven van Foekje Dillema
Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid - Foto:…
[caption id="attachment_40162" align="alignnone" width="600"] Roze handschoen (stock.xchng)Een roze driehoek op het shirt,…

- advertentie-


Historiek heeft een gratis mobiele appGeschiedenis zoeken


Gerelateerde uitgaven:Yuri Visser

About Yuri Visser

view all posts

Yuri Visser (1979) is de oprichter van Historiek. Vanuit Ermelo - waar hij samen met zijn partner en dochter van 4 woont - voert hij redactie over het platform (en de aanverwante projecten). Email: yurivisser@gmail.com | Twitter: yvisserDownload onze gratis app voor smartphone en tablet!

Historiek heeft een mobiele app, zowel beschikbaar voor Android als voor iPhone en iPad. Via de geschiedenis-app blijft u altijd op de hoogte van onze laatste berichten. Ook boekbesprekingen, blogs en onze historische achtergrondverhalen zijn via de app te lezen. Alle berichten die online staan, staan ook in de app. De geschiedenis-app wordt voortdurend uitgebreid en is natuurlijk helemaal gratis. Geschiedenis in de broekzak!

Download de app via de volgende links: