Bijzondere borden gevonden in 17e-eeuws scheepswrak

Zeventiende-eeuws blauw majolica bord (RCE)

Zeventiende-eeuws blauw majolica bord (RCE)

Tijdens de opgraving van een zeventiende-eeuws scheepswrak in Dronten hebben archeologen drie sierborden en een complete stookplaats gevonden. Eén van de borden is een blauw majolica bord met een afbeelding van een vogel.

Zeventiende-eeuws blauw majolica bord (RCE)

Zeventiende-eeuws blauw majolica bord (RCE)


Het vrachtschip wordt momenteel opgegraven door archeologiestudenten, amateurarcheologen van AWN Flevoland en medewerkers van International Fieldschool for Maritime Archaeology Flevoland. Volgens de onderzoekers is de vondst van het blauwe bord bijzonder. Onder de 30.000 voorwerpen die in het Nationaal Scheepsarcheologisch Depot in Lelystad bewaard worden, is geen vergelijkbaar bord aanwezig.

Naast het blauwe majolica bord, dat in Haarlem is geproduceerd, is ook een faience bord opmerkelijk. Op dit bord is een stukje tekst leesbaar: “maer en bort van porseleijn” en het cijfer “3”. Het gaat volgens Nieuwland Erfgoed om een bord uit een serie van zes, elk met een eigen stukje tekst, waarin aangeraden wordt om aardewerk borden te gebruiken in plaats van tinnen borden. Deze borden moesten geschuurd worden, terwijl aardewerk alleen maar hoefde te worden afgewassen.

Kombuis

Ook is een deel van de kombuis in het schip aangetroffen, bestaande uit een stookplaats van gietijzeren haardplaten met daaraan vastgekoekt een treeft (rooster voor pannen) en een vuurtang.

- advertentie -

Het vrachtschip dat opgegraven wordt, is bijna twintig meter lang. Het is aan stuurboord tot aan de bovenkant van het boord compleet bewaard gebleven. De zijkant van het schip aan bakboord is naar binnen gevallen over de rest van het schip heen. Het wrak werd in 1960 voor het eerst vermeld en is in 1989 uitgebreid verkend. Nu wordt het wrak opnieuw onderzocht en komen er dus nieuwe objecten ‘boven water’.

Zeldzame vondsten tijdens opgraving scheepswrak

Doek waarop de oude balsemolie werd gevonden (Macquarie Universiteit)
Muur in de ruïnestad Lagunita (colimatrespuntocero.com)

[caption id="attachment_44432" align="alignleft" width="265"] Muur in de ruïnestad Lagunita (colimatrespuntocero.com)

Archeologen hebben in…

- advertentie-


Historiek heeft een gratis mobiele appGeschiedenis zoeken


Gerelateerde uitgaven:Yuri Visser

About Yuri Visser

view all posts

Yuri Visser (1979) is de oprichter van Historiek. Vanuit Ermelo - waar hij samen met zijn partner en dochter van 4 woont - voert hij redactie over het platform (en de aanverwante projecten). Email: yurivisser@gmail.com | Twitter: yvisserDownload onze gratis app voor smartphone en tablet!

Historiek heeft een mobiele app, zowel beschikbaar voor Android als voor iPhone en iPad. Via de geschiedenis-app blijft u altijd op de hoogte van onze laatste berichten. Ook boekbesprekingen, blogs en onze historische achtergrondverhalen zijn via de app te lezen. Alle berichten die online staan, staan ook in de app. De geschiedenis-app wordt voortdurend uitgebreid en is natuurlijk helemaal gratis. Geschiedenis in de broekzak!

Download de app via de volgende links: