Dark
Light

Bijzondere borden gevonden in 17e-eeuws scheepswrak

Auteur:
1 minuut leestijd
Zeventiende-eeuws blauw majolica bord (RCE)
Zeventiende-eeuws blauw majolica bord (RCE)

Tijdens de opgraving van een zeventiende-eeuws scheepswrak in Dronten hebben archeologen drie sierborden en een complete stookplaats gevonden. Eén van de borden is een blauw majolica bord met een afbeelding van een vogel.

Zeventiende-eeuws blauw majolica bord (RCE)
Zeventiende-eeuws blauw majolica bord (RCE)
Het vrachtschip wordt momenteel opgegraven door archeologiestudenten, amateurarcheologen van AWN Flevoland en medewerkers van International Fieldschool for Maritime Archaeology Flevoland. Volgens de onderzoekers is de vondst van het blauwe bord bijzonder. Onder de 30.000 voorwerpen die in het Nationaal Scheepsarcheologisch Depot in Lelystad bewaard worden, is geen vergelijkbaar bord aanwezig.

Naast het blauwe majolica bord, dat in Haarlem is geproduceerd, is ook een faience bord opmerkelijk. Op dit bord is een stukje tekst leesbaar: “maer en bort van porseleijn” en het cijfer “3”. Het gaat volgens Nieuwland Erfgoed om een bord uit een serie van zes, elk met een eigen stukje tekst, waarin aangeraden wordt om aardewerk borden te gebruiken in plaats van tinnen borden. Deze borden moesten geschuurd worden, terwijl aardewerk alleen maar hoefde te worden afgewassen.

Kombuis

Ook is een deel van de kombuis in het schip aangetroffen, bestaande uit een stookplaats van gietijzeren haardplaten met daaraan vastgekoekt een treeft (rooster voor pannen) en een vuurtang.

Het vrachtschip dat opgegraven wordt, is bijna twintig meter lang. Het is aan stuurboord tot aan de bovenkant van het boord compleet bewaard gebleven. De zijkant van het schip aan bakboord is naar binnen gevallen over de rest van het schip heen. Het wrak werd in 1960 voor het eerst vermeld en is in 1989 uitgebreid verkend. Nu wordt het wrak opnieuw onderzocht en komen er dus nieuwe objecten ‘boven water’.

Zeldzame vondsten tijdens opgraving scheepswrak

Gratis nieuwsbrief

Meld u aan voor onze wekelijkse nieuwsbrief (51.323 actieve abonnees)


Mede dankzij onze donateurs zijn al onze artikelen gratis te lezen. Op Historiek vindt u dus geen PREMIUM artikelen of 'slotjes'.

Steun ons ook

×