Bloedcellen van ijsmummie Ötzi ontdekt

IJsmummie ֖–tzi

Duitse en Italiaanse wetenschappers zijn er in geslaagd rode bloedcellen te vinden rond de wonden van ijsmummie Ötzi. De bloedcellen zijn ongeveer 5300 jaar oud. Het gaat daarmee om de oudste bloedcellen die ooit zijn ontdekt.

De Duitse amateurbergbeklimmers Helmut en Erika Simon vonden de ijsmummie op 19 september 1991 bij het Ötztal, aan de Italiaanse zijde van de grens tussen Oostenrijk en Italië. Wetenschappelijk onderzoek toonde aan dat het om het lijk van een man ging die rond 3150 voorChristus overleed. In de schouder van de mummie werd een pijlpunt gevonden. Ötzi overleed vermoedelijk rond zijn veertigste levensjaar. Vlak voor zijn dood zou hij nog een stuk rendiervlees hebben gegeten. Aanvankelijk werd de mummie in de media de Similaun-man genoemd, later werd hij vernoemd naar het dal waar hij gevonden was.

- advertentie -

De oudste menselijke mummie die ooit in Europa is gevonden is gewild ‘onderzoeksmateriaal’. Eerder dit jaar slaagden wetenschappers er al in het DNA van de ijsmummie ontrafelen. Dit DNA-materiaal toonde onder meer aan dat Ötzi bruine ogen en bloedgroep O had.

Nu zijn wetenschappers er dus ook in geslaagd oude bloedcellen van Ötzi te vinden. Dat is een bijzondere vondst. Bloedcellen worden namelijk vrij snel afgebroken waardoor het lastig is deze na zo lange tijd nog terug te vinden. Met behulp van nanotechnologie, een moderne microscopische techniek, slaagden de wetenschappers er toch in de bloedcellen te vinden. De cellen werden aangetroffen op de rug van de ijsmummie.

Bij de wond troffen de onderzoeker ook het eiwit fibrine dat onder meer vrijkomt bij de genezing van wonden. Volgens de onderzoekers wijst dit er op dat Ötzi niet direct overleed nadat hij door de pijl was geraakt. De wetenschappers hebben de onderzoeksresultaten gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift Journal of the Royal Society Interface.

BBC – Preserving the body of Ötzi

koude-oorlog-medailles
Medailles van de Koude Oorlogveteranen - Foto: KOVOMVerschillende veteranen
Impressie van het Geert Groote Huis - Afb: geertgrootehuis.nlIn…

- advertentie-


Historiek heeft een gratis mobiele appGeschiedenis zoeken


Gerelateerde uitgaven:Historiek

About Historiek

view all posts

Historiek verbindt actualiteit met geschiedenis en richt zich op een breed publiek. Van geïnteresseerde leek tot professional. Ons motto: "Omdat we ook van gisteren zijn". Meeschrijven? Tips? Mail ons: info@historiek.netDownload onze gratis app voor smartphone en tablet!

Historiek heeft een mobiele app, zowel beschikbaar voor Android als voor iPhone en iPad. Via de geschiedenis-app blijft u altijd op de hoogte van onze laatste berichten. Ook boekbesprekingen, blogs en onze historische achtergrondverhalen zijn via de app te lezen. Alle berichten die online staan, staan ook in de app. De geschiedenis-app wordt voortdurend uitgebreid en is natuurlijk helemaal gratis. Geschiedenis in de broekzak!

Download de app via de volgende links: