Dark
Light

De Sportpalast-rede van Joseph Goebbels (1943)

Auteur:
1 minuut leestijd
De Sportpalast-rede van Joseph Goebbels (1943)
De Sportpalast-rede van Joseph Goebbels (1943)

Op 18 februari 1943 hield de Duitse minister van propaganda Joseph Goebbels zijn beruchte Sportpalastrede in Berlijn. Tijdens deze speech proclameerde Goebbels de ‘totale oorlog’. Duitsland en haar inwoners moesten voortaan nog maar aan één ding denken: oorlog.

De toespraak kwam op een moment dat het moraal in Duitsland flink gezakt was. Duidelijk was dat een snelle overwinning aan het Oostfront er niet meer in zat en omdat Hitler Amerika de oorlog had verklaard, werd de strijd tegen de westelijke geallieerden ook een moeilijke zaak.

Joseph Goebbels werd onder Adolf Hitler minister van propaganda. De totstandkoming van de zogenaamde ‘Führer-mythe’ rondom Hitler wordt voor een groot deel toegeschreven aan Goebbels.

Goebbels bleef Hitler tot het allerlaatste moment trouw. Samen met zijn vrouw en kinderen (die als eerbetoon voor Hitler allemaal een naam kregen die met een ‘H’ begint) bleef hij in de bunker in Berlijn toen Russische troepen steeds verder opstoomden. Nadat Hitler en zijn vrouw Eva Braun op 30 april 1945 zelfmoord hebben gepleegd werd Goebbels de nieuwe Führer. Slechts één dag, want de volgende dag (1 mei 1945) pleegde Goebbels samen met zijn vrouw Magda eveneens zelfmoord. Hun zes kinderen hadden ze eerder al gedood.

Deel van de Sportpalastrede van Joseph Goebbels

https://youtu.be/md6lbxsF6J0

×