De Sportpalast-rede van Joseph Goebbels (1943)

Op 18 februari 1943 hield de Duitse minister van propaganda Joseph Goebbels zijn beruchte Sportpalastrede in Berlijn. Tijdens deze speech proclameerde Goebbels de ‘totale oorlog’. Duitsland en haar inwoners moesten voortaan nog maar aan één ding denken: oorlog.

Joseph Goebbels in 1934 tijdens een toespraak voor een menigte SA'ers in Berlijn - Bundesarchiv

Joseph Goebbels in 1934 tijdens een toespraak voor een menigte SA’ers in Berlijn – Bundesarchiv

De toespraak kwam op een moment dat het moraal in Duitsland flink gezakt was. Duidelijk was dat een snelle overwinning aan het Oostfront er niet meer in zat en omdat Hitler Amerika de oorlog had verklaard, werd de strijd tegen de westelijke geallieerden ook een moeilijke zaak.

Joseph Goebbels werd onder Adolf Hitler minister van propaganda. De totstandkoming van de zogenaamde ‘Führer-mythe’ rondom Hitler wordt voor een groot deel toegeschreven aan Goebbels.

Goebbels bleef Hitler tot het allerlaatste moment trouw. Samen met zijn vrouw en kinderen (die als eerbetoon voor Hitler allemaal een naam kregen die met een ‘H’ begint) bleef hij in de bunker in Berlijn toen Russische troepen steeds verder opstoomden. Nadat Hitler en zijn vrouw Eva Braun op 30 april 1945 zelfmoord hebben gepleegd werd Goebbels de nieuwe Führer. Slechts één dag, want de volgende dag (1 mei 1945) pleegde Goebbels samen met zijn vrouw Magda eveneens zelfmoord. Hun zes kinderen hadden ze eerder al gedood.

Joseph Goebbels – Sportpalastrede
Evacuatie tijdens de Watersnoodramp, stavenisse, 1953 – Ed van Wijk, collectie Nederlands Fotomuseum
De Watersnoodramp van 1953 is de grootste natuurramp in de Nederlandse naoorlogse…
De levende foto’s van Arthur Mole
Tijdens de Eerste Wereldoorlog zijn ontzettend veel foto's gemaakt. Die van Arthur…

- advertentie-


Historiek heeft een gratis mobiele appGeschiedenis zoeken


Gerelateerde uitgaven:Yuri Visser

About Yuri Visser

view all posts

Yuri Visser (1979) is de oprichter van Historiek. Vanuit Ermelo - waar hij samen met zijn partner en dochter van 4 woont - voert hij redactie over het platform (en de aanverwante projecten). Email: yurivisser@gmail.com | Twitter: yvisserDownload onze gratis app voor smartphone en tablet!

Historiek heeft een mobiele app, zowel beschikbaar voor Android als voor iPhone en iPad. Via de geschiedenis-app blijft u altijd op de hoogte van onze laatste berichten. Ook boekbesprekingen, blogs en onze historische achtergrondverhalen zijn via de app te lezen. Alle berichten die online staan, staan ook in de app. De geschiedenis-app wordt voortdurend uitgebreid en is natuurlijk helemaal gratis. Geschiedenis in de broekzak!

Download de app via de volgende links: