Den Haag een zomer lang in teken van Isaac Israels

Noordeinde Den Haag – Isaac Israels, 1917 (particuliere collectie)

Op vijf verschillende locaties in Den Haag wordt vanaf 2 juni werk geëxposeerd van de Nederlandse schilder Isaac Israels (1865-1934). De tentoonstellingen geven gezamenlijk een beeld van het Den Haag en Scheveningen van eind negentiende en begin twintigste eeuw door de ogen van Israels.

De deelnemende instellingen zijn het Haags Historisch Museum, Panorama Mesdag, Muzee Scheveningen, het Louis Couperus Museum en het Haags Gemeentearchief. De instellingen brengen voor deze tentoonstellingen een groot aantal schilderijen en aquarellen van Israels bijeen. In het gemeentearchief zullen foto’s te zien zijn. Veel van de getoonde kunstwerken zijn afkomstig uit particuliere verzamelingen en waren nooit eerder te zien voor het grote publiek.

Festival Classique

Naar aanleidig van de tentoonstellingen organiseert Festival

- advertentie -Strandgezicht van Osaac Israels – Afb: Festival Classique

Classique op 16 juni een themaconcert Typisch Haags: Isaac Israels.

De deelnemers worden per fiets langs het Haags Historisch Museum en het Panorama Mesdag geleid. De fietsen krijgen de deelnemers te leen. Op het programma staat muziek van Israels vriend en tijdgenoot Alexander Voormolen (1895-1980). Op vertoon van het concertkaartje krijgen deelnemers vijftig procent korting op de entreeprijs van de deelnemende musea. De muzikale fietsrondleiding duurt ruim twee uur. Meer informatie op de website van Festival Classique.

Tentoonstellingen

De tentoonstellingen over Israels zijn tot en met 23 september 2012 te zien.

In het Haags Historisch Museum worden ongeveer 55 werken van het Haagse stads- en uitgaansleven getoond. Het Louis Couperus Museum toont de kring rondom Isaac Israels en Louis Couperus aan de hand van portretten van tijdgenoten. Muzee Scheveningen toont het mondaine Scheveningen uit die tijd door de ogen van Israels, terwijl Panorama Mesdag de beroemde vrouwenportretten van onder andere Israels centraal stelt. In het Haags Informatie Centrum in het Atrium van het stadhuis toont het Haags Gemeentearchief foto’s, prenten en tekeningen van de schilder en zijn omgeving.

Oranje, rood, geel - Mark Rothko, 1961Het Gemeentemuseum in…
allard-pierson-paard-en-ruiter
Affiche voor de tentoonstellingIn het Allard Pierson Museum in…

- advertentie-


Historiek heeft een gratis mobiele appGeschiedenis zoeken


Gerelateerde uitgaven:Historiek

About Historiek

view all posts

Historiek verbindt actualiteit met geschiedenis en richt zich op een breed publiek. Van geïnteresseerde leek tot professional. Ons motto: "Omdat we ook van gisteren zijn". Meeschrijven? Tips? Mail ons: info@historiek.netDownload onze gratis app voor smartphone en tablet!

Historiek heeft een mobiele app, zowel beschikbaar voor Android als voor iPhone en iPad. Via de geschiedenis-app blijft u altijd op de hoogte van onze laatste berichten. Ook boekbesprekingen, blogs en onze historische achtergrondverhalen zijn via de app te lezen. Alle berichten die online staan, staan ook in de app. De geschiedenis-app wordt voortdurend uitgebreid en is natuurlijk helemaal gratis. Geschiedenis in de broekzak!

Download de app via de volgende links: