Derde deel Reve-biografie onverwachts al in de winkel

Derde deel Reve-biografie overwachts in de winkel

Het derde en laatste deel van de veelbesproken biografie van schrijver Gerard Reve, ligt onverwachts al winkel. Uitgeverij Van Oorschot had eerder aangekondigd dat het laatste deel, getiteld De late jaren (1975-2006), pas op 12 november zou verschijnen.

Over het derde deel van de biografie is veel te doen geweest. Reve’s partner Joop Schafthuizen gaf eerder wel toestemming voor de publicatie van de eerste twee delen van de biografie, maar tegen publicatie van het derde deel had hij bezwaar omdat er citaten uit ongepubliceerd materiaal in zouden zijn opgenomen. Schafthuizen is van mening dat de citaten onterecht de indruk wekken dat het leven van Reve alleen draaide om drank, seks en geld. Ook zou er een verkeerd beeld worden gegeven van de relatie tussen Schafthuizen en Reve.


In de zomer van 2011 bepaalde een voorzieningenrechter dat het boek niet uitgebracht mocht worden, maar enkele maanden veegde de rechter dat verbod in hoger beroep van tafel. Het boek mocht toch uitgebracht worden. Uitgever Van Oorschot gaf aan dat het boek op 12 november zou verschijnen, maar heeft nu dus al vervroegd uitgebracht.

- advertentie -

Joop Schafthuizen heeft tegenover het ANP laten weten “verbijsterd” te zijn over de verschijning van het slotstuk van de biografie.

Het derde deel van de biografie is gewijd aan de laatste dertig levensjaren van Gerard Reve. In die periode verschenen onder meer zijn boeken Bezorgde ouders, De vierde man en Het boek van violet en dood. In deze periode kreeg Reve ook een relatie met de 25 jaar jongere Joop Schafthuizen. Een tumultueuze relatie die in de laatste jaren veranderde doordat Reve vanwege zijn verslechterde geestelijke en lichamelijke conditie steeds hulpbehoevender werd. De biografie van de auteur is geschreven door Nop Maas.

De eerste twee delen van de Reve-biografie:

agrippina-jongeren-beeld-gr
Het beeld van Agrippina de JongereDe Italiaanse politie heeft…
Kateri TekakwithaZondag verklaarde paus Benedictus XVI de indiaanse vrouw…

- advertentie-


Historiek heeft een gratis mobiele appGeschiedenis zoeken


Gerelateerde uitgaven:Historiek

About Historiek

view all posts

Historiek verbindt actualiteit met geschiedenis en richt zich op een breed publiek. Van geïnteresseerde leek tot professional. Ons motto: "Omdat we ook van gisteren zijn". Meeschrijven? Tips? Mail ons: info@historiek.netDownload onze gratis app voor smartphone en tablet!

Historiek heeft een mobiele app, zowel beschikbaar voor Android als voor iPhone en iPad. Via de geschiedenis-app blijft u altijd op de hoogte van onze laatste berichten. Ook boekbesprekingen, blogs en onze historische achtergrondverhalen zijn via de app te lezen. Alle berichten die online staan, staan ook in de app. De geschiedenis-app wordt voortdurend uitgebreid en is natuurlijk helemaal gratis. Geschiedenis in de broekzak!

Download de app via de volgende links: