Duikmissie naar scheepswrak van Antikythera

Antikythera mechanisme – Foto: CC

Antikythera mechanisme – Foto: CC

Maritiem archeologen zijn deze week begonnen aan een nieuwe duikmissie naar een bijzonder scheepswrak dat in 1900-1901 voor de kust van het Griekse eiland Antikythera werd ontdekt.

Het scheepswrak van Antikythera stamt uit ongeveer 60 voor Christus en werd ruim een eeuw geleden door sponsduikers en medewerkers van de Griekse marine gevonden. Het was de eerste archeologische onderwaterexpeditie in Griekenland.


Aan boord van het schip vonden de duikers een bijzonder mechanisme. Dit zogenaamde Antikythera mechanisme, ook wel de oudste analoge computer ter wereld genoemd, bevat op elkaar afgestemde tandwielen die gezamenlijk een mechanische weergave van de toen bekende hemel vormen.

Het mechanisme heeft twee tandwielen die met verschillende snelheden lopen en de elliptische beweging van de maan kunnen volgen. Het duurde nog zo’n 1500 jaar voor in Europa een soortgelijk mechanisme werd ontwikkeld. Wetenschappers zijn al decennialang gefascineerd door het Antikythera mechanisme.

- advertentie -

Bij de nieuwe missie naar het wrak van Antikythera wordt gebruik gemaakt van zogenaamde Exosuits, waarmee dieper gedoken kan worden dan normaal (tot ongeveer 150 meter diepte) en men ook langer onderzoek kan doen. Bijzonder aan het nieuwe pak is dat de duikers er niet alleen zeer diep mee kunnen duiken, maar ook voldoende bewegingsvrijheid houden om goed onderzoek te kunnen doen.

Archeologen hopen dat in het wrak nog verschillende onderdelen van het Antikythera mechanisme te vinden zijn waardoor meer duidelijk wordt over de precieze werking.

Mick Jagger - cc
Mick Jagger - ccEen nijlpaardachtig dier dat negentien…
Het station van Sobibór, 2007
Al acht jaar doen archeologen onderzoek op de plek van het voormalig…

- advertentie-


Historiek heeft een gratis mobiele appGeschiedenis zoeken


Gerelateerde uitgaven:Yuri Visser

About Yuri Visser

view all posts

Yuri Visser (1979) is de oprichter van Historiek. Vanuit Ermelo - waar hij samen met zijn partner en dochter van 4 woont - voert hij redactie over het platform (en de aanverwante projecten). Email: yurivisser@gmail.com | Twitter: yvisserDownload onze gratis app voor smartphone en tablet!

Historiek heeft een mobiele app, zowel beschikbaar voor Android als voor iPhone en iPad. Via de geschiedenis-app blijft u altijd op de hoogte van onze laatste berichten. Ook boekbesprekingen, blogs en onze historische achtergrondverhalen zijn via de app te lezen. Alle berichten die online staan, staan ook in de app. De geschiedenis-app wordt voortdurend uitgebreid en is natuurlijk helemaal gratis. Geschiedenis in de broekzak!

Download de app via de volgende links: