Duizenden jaren oude voetafdrukken in een woestijn in Noord-Amerika

De afdrukken die in 1961 in de Chihuahuawoestijn gevonden werden

De afdrukken die in 1961 in de Chihuahuawoestijn gevonden werden

In de Chihuahuawoestijn op de grens tussen de Verenigde Staten en Mexico werden in 1961 twee voetafdrukken gevonden. Wetenschappers hebben deze afdrukken uitvoerig onderzocht en concluderen nu dat ze 10.500 jaar oud zijn. Het gaat daarmee om de oudste menselijke voetsporen die ooit in Noord-Amerika zijn gevonden.


De wetenschappers van de universiteit van Liverpool hebben hun onderzoeksresultaten deze week gepubliceerd in het wetenschappelijk tijdschrift Journal of Archeological Science.

De afdrukken zijn bewaard gebleven in travertijn, een kalksteen die gevormd wordt als er vocht door kalksteen sijpelt. De onderzoekers denken hierdoor dat het gebied destijds veel vochtiger was dan vandaag de dag. Nadat de afdrukken gevonden werden, verhuisden ze naar een museum zonder dat ze echt uitvoerig waren onderzocht.

Toen het team van de universiteit van Liverpool over de afdrukken hoorde besloten ze deze te gaan onderzoeken en op zoek te gaan naar meer afdrukken. Uiteindelijk vonden ze in 2006 nieuwe afdrukken in een steengroeve. Deze waren ook bewaard gebleven in travertijn en bleken ongeveer 7.000 jaar oud. De onderzoekers wisten de ouderdom vast te stellen met behulp van uranium-thoriumdatering.

- advertentie -

Vermoed wordt dat beide voetsporen afkomstig zijn van nomadische jagerverzamelaars.

De Chinese Muur. Bron: cc/Samxli
De Chinese Muur. Bron: cc/SamxliDe Chinese muur wordt…
Piramide van CheopsDe Egyptische politie heeft onlangs zo'n…

- advertentie-


Historiek heeft een gratis mobiele appGeschiedenis zoeken


Gerelateerde uitgaven:Yuri Visser

About Yuri Visser

view all posts

Yuri Visser (1979) is de oprichter van Historiek. Vanuit Ermelo - waar hij samen met zijn partner en dochter van 4 woont - voert hij redactie over het platform (en de aanverwante projecten). Email: yurivisser@gmail.com | Twitter: yvisserDownload onze gratis app voor smartphone en tablet!

Historiek heeft een mobiele app, zowel beschikbaar voor Android als voor iPhone en iPad. Via de geschiedenis-app blijft u altijd op de hoogte van onze laatste berichten. Ook boekbesprekingen, blogs en onze historische achtergrondverhalen zijn via de app te lezen. Alle berichten die online staan, staan ook in de app. De geschiedenis-app wordt voortdurend uitgebreid en is natuurlijk helemaal gratis. Geschiedenis in de broekzak!

Download de app via de volgende links: