Een achttiende-eeuwse chatelaine en een maliënbeursje

Voor- en achterzijde van de chatelaine – Foto: Tassenmuseum Hendrikje

Tassenmuseum Hendrikje in Amsterdam heeft de collectie onlangs uitgebreid met twee historische objecten. Het museum kocht een Franse chatelaine met horloge uit ongeveer 1780 en een eveneens Frans gouden maliënbeursje uit ongeveer 1910.

De objecten konden gekocht worden dankzij een gift van een particuliere donateur. Zowel de chatelaine als het maliënbeursje werden gekocht op de kunstbeurs PAN Amsterdam.


De chatelaine is van geslepen staal, afgewerkt met goud en versierd met vier vrouwelijke portretten geschilderd emaille. Een chatelaine is een haak met lange kettingen met diverse accessoires eraan die door vrouwen van de zestiende tot in de negentiende eeuw aan de gordel werd gehangen. Het woord chatelaine refereert aan het Franse woord voor kasteelvrouw (châtelaine), die in de Middeleeuwen sleutels met kettingen aan haar riem droeg.

- advertentie -

Het museum:

Bijzonder aan de aankoop is het materiaal waar het van is gemaakt en het originele, nog werkende horloge. Koning Lodewijk XV eiste in de achttiende eeuw in Frankrijk alle sieraden van goud op om de Zevenjarige oorlog (1756 – 1763) te financieren. Er waren strikte regels over wie goud en edelstenen mocht dragen. De vraag naar het alternatief, sieraden van geslepen staal, steeg en werd zo groot dat het kostbaarder werd dan goud. Het materiaal was populair tot aan het eind van de negentiende eeuw.

Het maliënbeursje – Foto: Tassenmuseum Hendrikje

Het horloge dat aan de chatelaine hangt is gemaakt door Henry Valentin uit de Franse stad Ferney-Voltaire, bekend geworden door en nu genoemd naar de schrijver Voltaire.

Maliënbeurs

De tweede aankoop is een kostbaar maliënbeursje met beugel. Deze beugel is aan de voor- en achterkant bezet met meer dan driehonderd kleine, briljantgeslepen diamanten. Aan de onderkant hangen vijf diamanten en op de sluiting is een robijn gezet. Volgens het museum is het beursje bijzonder omdat hij aan beide kanten rijkelijk is versierd met fijn ingezette diamanten.

Hoeveel er betaald is voor deze twee objecten is niet bekendgemaakt.

Atrium van het nieuwe Rijksmuseum - Foto: Rijksmuseum /…
[caption id="attachment_19673" align="alignleft" width="265"]Troje. Stad, Homerus en TurkijeIn het Allard Pierson Museum,…

- advertentie-


Historiek heeft een gratis mobiele appGeschiedenis zoeken


Gerelateerde uitgaven:Historiek

About Historiek

view all posts

Historiek verbindt actualiteit met geschiedenis en richt zich op een breed publiek. Van geïnteresseerde leek tot professional. Ons motto: "Omdat we ook van gisteren zijn". Meeschrijven? Tips? Mail ons: info@historiek.netDownload onze gratis app voor smartphone en tablet!

Historiek heeft een mobiele app, zowel beschikbaar voor Android als voor iPhone en iPad. Via de geschiedenis-app blijft u altijd op de hoogte van onze laatste berichten. Ook boekbesprekingen, blogs en onze historische achtergrondverhalen zijn via de app te lezen. Alle berichten die online staan, staan ook in de app. De geschiedenis-app wordt voortdurend uitgebreid en is natuurlijk helemaal gratis. Geschiedenis in de broekzak!

Download de app via de volgende links: