Geen straf voor Mein Kampf-verkoper

De Amsterdamse antiquair die het boek Mein Kampf te koop aanbood, is niet strafbaar. Dat heeft de rechtbank Amsterdam vrijdag bepaald.

Het OM had een geldboete van 1000 euro, waarvan de helft voorwaardelijk, geëist tegen galeriehouder Michiel van Eyck. In Nederland is verkoop van Mein Kampf namelijk verboden omdat het beruchte boek van Adolf Hitler uitlatingen bevat die beledigend zijn voor Joden en aanzetten tot haat, discriminatie en gewelddadig optreden tegen Joden.


Van Eyck erkende tijdens de zitting dat hij het boek in zijn galerie verkocht en dat hij er van op de hoogte was dat het boek passages bevat die “voor Joden wegens hun ras of godsdienst beledigend zijn en die aanzetten tot haat jegens Joden en tot hun discriminatie”.

Achterhaald

De galeriehouder, in de rechtszaal bijgestaan door advocaat Gerard Spong, liet verder weten het boek vooral aan historici en verzamelaars te verkopen. Volgens Van Eyck is het verkoopverbod achterhaald omdat het werk op internet vrij beschikbaar is.

- advertentie -

De rechtbank is van mening dat Mein Kampf een beledigend boek is dat kan aanzetten tot gewelddadig optreden tegen Joden. Hoewel verkoop strafbaar is, wil de rechtbank echter niet tot veroordeling overgaan:

“Een veroordeling van verdachte, onder de gegeven omstandigheden, niet verenigbaar met artikel 10 EVRM. Maatschappelijke ontwikkelingen, met name de zeer eenvoudige verkrijgbaarheid van (de tekst van) Mein Kampf via het internet en de context waarbinnen verdachte het boek als historisch object ter verkoop aanbiedt, maken dat een veroordeling van verdachte in een democratische samenleving niet noodzakelijk is ter bescherming van Joden tegen discriminatie, belediging en aanzetting tot haat wegens hun ras en/of godsdienst.”

Nadrukkelijk stelde de rechtbank echter ook dat er omstandigheden denkbaar zijn waarbij het een veroordeling voor verspreiding en in voorraad hebben van Mein Kampf wel noodzakelijk acht.

Lees ook: Hef dat ‘Mein Kampf’-verbod eindelijk eens op

Ds. Bas (Bastiaan Jan) Ader
Op 20 november 1944, donderdag precies 70 jaar geleden, werden er bij…
Het aquarel van Hitler met de originele nota (veilinghuis)
Een aquarel dat dictator Adolf Hitler maakte, is dit weekend in Neurenberg…

- advertentie-


Historiek heeft een gratis mobiele appGeschiedenis zoeken


Gerelateerde uitgaven:Yuri Visser

About Yuri Visser

view all posts

Yuri Visser (1979) is de oprichter van Historiek. Vanuit Ermelo - waar hij samen met zijn partner en dochter van 4 woont - voert hij redactie over het platform (en de aanverwante projecten). Email: yurivisser@gmail.com | Twitter: yvisserDownload onze gratis app voor smartphone en tablet!

Historiek heeft een mobiele app, zowel beschikbaar voor Android als voor iPhone en iPad. Via de geschiedenis-app blijft u altijd op de hoogte van onze laatste berichten. Ook boekbesprekingen, blogs en onze historische achtergrondverhalen zijn via de app te lezen. Alle berichten die online staan, staan ook in de app. De geschiedenis-app wordt voortdurend uitgebreid en is natuurlijk helemaal gratis. Geschiedenis in de broekzak!

Download de app via de volgende links: