Het leven in de Tweede Wereldoorlog

In een speciale vitrine van  Huis van Hilde – het archeologiecentrum van de provincie Noord-Holland – worden iedere maand bijzondere archeologische objecten tentoongesteld rond een bepaald thema. Dit keer staat de Tweede Wereldoorlog centraal.

In het depot van het archeologiecentrum worden immers ook voorwerpen uit die tijd bewaard. De persoonlijke bezittingen van burgers en soldaten, zoals een carbidlamp, een sigarettendoos, muntgeld en knopen, zijn de stille getuigen van het dagelijks leven in oorlogstijd in Noord-Holland. Foto’s illustreren onder meer de bevrijding van Castricum en Egmond.

De vondsten zijn divers en indrukwekkend in hun eenvoud, en ze vertellen iets over de herkomst van hun vroegere eigenaren. Zo is er een koperen sigarettendoos die toebehoorde aan een bemanningslid van een Engels vliegtuig dat, volgeladen met munitie op weg naar Duitsland, op 8 september 1944 tijdens noodweer crashte, neerstortte en ontplofte in Oosterveld bij Limmen. Allerlei kleine voorwerpen, zoals een vork uit de Verenigde Staten en een messing knoop uit Canada, duiden op de herkomst van de toenmalige gebruikers: de geallieerden die in Nederland vochten tegen de Duitse bezetter.

Carbidlampje (Huis van Hilde)

Carbidlampje (Huis van Hilde)

Er zijn ook vondsten te zien uit het dagelijks leven in die tijd, zoals zinken, koperen en zilveren centen, knopen, een carbidlamp en fraai gedecoreerde messing rijwiel belastingplaatjes uit Grootebroek en Weesp; een bewijs dat de eigenaar belasting had betaald voor het gebruik van zijn fiets.

- advertentie -

~ Huis van Hilde

Meer Tweede Wereldoorlog
Boeken over de Tweede Wereldoorlog

John Davis Lunn (STIWOT)
Een schrijnend verhaal in het Algemeen Dagblad. Nabestaanden van een Nieuw-Zeelander die tijdens…
Slag om Engeland - Een Spitfire valt een Dornier Do 17 aan
In Nederland liggen mogelijk nog stoffelijke overschotten van 1085 bemanningsleden van vliegtuigen…

- advertentie-


Historiek heeft een gratis mobiele appGeschiedenis zoeken


Gerelateerde uitgaven:Yuri Visser

About Yuri Visser

view all posts

Yuri Visser (1979) is de oprichter van Historiek. Vanuit Ermelo - waar hij samen met zijn partner en dochter van 4 woont - voert hij redactie over het platform (en de aanverwante projecten). Email: yurivisser@gmail.com | Twitter: yvisserDownload onze gratis app voor smartphone en tablet!

Historiek heeft een mobiele app, zowel beschikbaar voor Android als voor iPhone en iPad. Via de geschiedenis-app blijft u altijd op de hoogte van onze laatste berichten. Ook boekbesprekingen, blogs en onze historische achtergrondverhalen zijn via de app te lezen. Alle berichten die online staan, staan ook in de app. De geschiedenis-app wordt voortdurend uitgebreid en is natuurlijk helemaal gratis. Geschiedenis in de broekzak!

Download de app via de volgende links: