Vijf originele goederenwagons naar Kamp Westerbork

Herinneringscentrum Kamp Westerbork heeft onlangs vijf originele Duitse goederenwagons opgespoord en gekocht. De eerste wagon is afgelopen nacht vanuit de Duitse plaats Butzbach overgebracht naar Nederland.


Het vervoer werd verzorgd door de Koninklijke Landmacht. De wagon is naar een voormalig NAVO-depot in Coevorden gebracht. Daar zullen de komende maanden twee wagons worden gerestaureerd, die een plek krijgen op het kampterrein. Later dit jaar worden de overige drie wagons opgeknapt.

Het Herinneringscentrum zocht naar goederenwagons die gebouwd zijn vóór 1945. Hiervan is bekend dat ze allemaal zijn ingezet door de nazi’s om gevangenen en militairen te vervoeren. Een expert op dit gebied, dr. Alfred Gottwaldt, heeft vastgesteld dat de aangekochte wagons met zekerheid vóór 1945 gebouwd zijn. Gottwaldt is als historicus verbonden aan het Deutsches Technikmuseum Berlin en de Technische Universiteit in Berlijn.

De goederenwagons worden vanaf 12 april 2015 – zeventig jaar na de bevrijding van Durchgangslager Westerbork – gebruikt om het verhaal van kamp Westerbork beter te kunnen vertellen aan vooral de jongere bezoekers, die behoefte hebben aan concrete verbeelding van deze historische locatie. Jaarlijks bezoeken ongeveer 300.000 mensen het kampterrein, waaronder enkele tienduizenden scholieren.

- advertentie -
Goederenwagons, still uit de Westerborkfilm gemaakt door R.W. Breslauer  in opdracht van A.K. Gemmeker, 1944

Goederenwagons, still uit de Westerborkfilm gemaakt door R.W. Breslauer in opdracht van A.K. Gemmeker, 1944

Tot voor kort was er vrijwel niets meer te zien van de periode dat het kamp door de nazi’s gebruikt werd om meer dan 100.000 Joden, Roma en Sinti naar de vernietigingskampen in het oosten te deporteren. Inmiddels is een (deel van een) originele barak teruggeplaatst op de oorspronkelijke plek en wordt de woning van de kampcommandant voorzien van een glazen overkapping, om deze voor de toekomst te behouden.

De goederenwagons komen te staan op de Rampe, de plaats waar de treinen tijdens de oorlog uit het kamp vertrokken.

Oude goederenwagon op het terrein van het Spoorwegmuseum in Utrecht
Bij het voormalig kampterrein van Westerbork komen twee oude goederenwagons te staan.…
102.000 Stenen op terrein Kamp Westerbork opgeknapt
Langdurig werkzoekenden uit Nederland en Duitsland hebben het monument De 102.000 Stenen…

- advertentie-


Historiek heeft een gratis mobiele appGeschiedenis zoeken


Gerelateerde uitgaven:Yuri Visser

About Yuri Visser

view all posts

Yuri Visser (1979) is de oprichter van Historiek. Vanuit Ermelo - waar hij samen met zijn partner en dochter van 4 woont - voert hij redactie over het platform (en de aanverwante projecten). Email: yurivisser@gmail.com | Twitter: yvisserDownload onze gratis app voor smartphone en tablet!

Historiek heeft een mobiele app, zowel beschikbaar voor Android als voor iPhone en iPad. Via de geschiedenis-app blijft u altijd op de hoogte van onze laatste berichten. Ook boekbesprekingen, blogs en onze historische achtergrondverhalen zijn via de app te lezen. Alle berichten die online staan, staan ook in de app. De geschiedenis-app wordt voortdurend uitgebreid en is natuurlijk helemaal gratis. Geschiedenis in de broekzak!

Download de app via de volgende links: