Afgeladen vol zat het Concertgebouw op zondag 16 mei 1948. Uit heel Nederland waren Joden naar de hoofdstad gekomen om samen de uitroeping van de nieuwe Joodse staat Israël te vieren. Zij werden onthaald door Joodse padvinders, die hun saluut brachten. Binnen en buiten, overal was de nieuwe blauwwitte Israëlische vlag te zien. ‘Leve de Joodse Staat’, klonk het voortdurend.
Een amateurduiker heeft voor de kust in het noorden van Israël, in een natuurlijke baai nabij Haifa, een zwaard gevonden dat waarschijnlijk 900 jaar oud is en eigendom was van een kruisvaarder.
De tweede Egyptische president Gamal Abdel Nasser staat bekend als een van de meest invloedrijke Arabische leiders uit de twintigste eeuw. Hij maakte naam als Egyptisch legerleider, die samen met een groep officieren in juli 1952 een coup pleegde en koning Faroek afzette. In 1954 werd hij eerste minister en president van Egypte.
In het boek 'Schaduwoorlog' geeft journalist Ronen Bergman een unieke inkijk in de liquidatieprogramma’s van de Mossad. Een fragment uit het boek.
In de nacht van 24 op 25 december van het jaar 1969 slaagde de Israëlische geheime dienst erin om na een maandenlange minutieuze voorbereiding één van haar meest spectaculaire operaties met succes uit te voeren.
De term diaspora is een bekend begrip uit de antropologie en specifiek uit de geschiedenis van het jodendom. Wat betekent diaspora eigenlijk? Wat is de herkomst van deze term?
De Palestijnse Bevrijdingsorganisatie PLO is een beweging die streeft naar een onafhankelijke Palestijnse staat in het Midden-Oosten.
De Hezbollah-partij, ofwel de ‘Partij van God’, is zowel een groep militante sjiitische moslims als een politieke groepering in Libanon. Hezbollah is in 1982 ontstaan en wordt door onder meer Nederland en de Verenigde Staten als een terreurorganisatie beschouwd. De Europese Unie heeft de militaire tak van Hezbollah ook bestempeld als zijnde terroristische organisatie.
In 1973 vond er een Oliecrisis plaats. In dat jaar gingen verschillende olie-exporterende landen in het Midden Oosten ertoe over om niet alleen de olieprijs flink te verhogen, maar ook de export van olie naar westerse landen, waaronder Nederland en de Verenigde Staten, te beperken. Wat waren de oorzaken van dit besluit en welke gevolgen had de Oliecrisis van 1973?
De maanden december en januari zijn voor veel Nederlanders maanden waarin allerlei lekkernijen gemaakt en gegeten worden. Oliebollen bakken, wafels, kniepertjes en speculaas: het kan niet op. Als je van bakken of banketbakken houdt of daarin geïnteresseerd bent, moet je zeker eens een bezoek brengen aan het gezellige Nederlands Bakkerijmuseum in Hattem (Overijssel). Hier leer je alles over de geschiedenis
Weinig gebeurtenissen hebben zo’n grote invloed op de wereldgeschiedenis gehad als de Balfour-verklaring (Engels: Balfour Declaration) van 2 november 1917. Het Engelse plan beloofde de Joden dat ze Palestina mochten koloniseren. In het boek Palestina. Geschiedenis van een kolonisatie (EPO, 2017) van Midden Oosten-kenner Lucas Catherine lezen we alles over de ingrijpende gevolgen die de Balfour-verklaring de afgelopen honderd jaar
Bij de Damascuspoort in de oude stad van Jeruzalem hebben archeologen een mozaïekvloer van 1500 jaar oud gevonden met daarin een Griekse inscriptie.
Tijdens de Koude Oorlog keerde de Sovjet-Unie zich tegen Israël. Volgens de redenering van het Koude Oorlog-communisme was de staat Israël gecreëerd door kapitalisten.
Israëlische archeologen zeggen de ruïnes te hebben gevonden van een paleis van de Bijbelse koning David. De vondst is ongeveer dertig kilometer ten westen van Jeruzalem gedaan door archeologen van de Hebreeuwse Universiteit en de Israëlische oudheidkundige dienst.
Mensen kunnen al 790 duizend jaar vuur maken. Dat blijkt uit een archeologische opgraving in Israël. Onderzoekers vonden bij de archeologische site Gesher Benot Ya’aqov, vlak naast de rivier de Jordaan, in verschillende oude lagen verbrand vuursteen. De resten worden door de archeologen geïnterpreteerd als overblijfselen van vuurplaatsen. Het oudst bekende kampvuur ter wereld. De oudste gevonden resten zijn 790
Rosj Chodesj is de eerste dag van iedere joodse maand en wordt gezien als een halve feestdag waarop vrouwen bijvoorbeeld zo min mogelijk huishoudelijk werk doen. In het Hebreeuws betekent Rosj Chodesj ‘hoofd van de maand’. Vroeger nam de dag een belangrijkere rol in het jodendom in dan tegenwoordig. Toen de joodse kalender, die gebaseerd is op de maan, nog
De negende en laatste dag van Soekot heet Simchat Thora en geldt als een aparte feestdag. Tijdens Simchat Thora, wat Vreugde der Wet betekent, wordt gevierd dat er een jaar lang uit de Thora gelezen is en staat de Thora centraal.
Tijdens Soekot, ook bekend onder de naam Loofhuttenfeest, wordt herdacht dat de joden veertig jaar lang in de Sinaï-woestijn rondtrokken en woonden in tenten en hutten.
Sjavoeot, ook wel Sjawoe'ot, is het joodse Wekenfeest dat zeven weken na Pesach wordt gevierd. Oorspronkelijk het feest waarop de 'eerstelingen' van de oogst aan God werden geofferd.
Het joodse nieuwjaar wordt Rosj Hasjana – in het Hebreeuws ראש השנה genoemd. Letterlijk betekent Rosj Hasjana ‘hoofd van het jaar’. De maanden van het joodse jaar worden geteld vanaf de lente en het nieuwe jaar valt tijdens de herfst, in de zevende maand. Deze maand, Tisjrie, is de eerste maand van het godsdienstige joodse jaar en de zevende maand