King Jamesbijbel gevonden in Brits dorpskerkje

Pagina’s uit een oude King Jamesbijbel


In Groot-Brittannië is recent een zeer zeldzaam exemplaar van de King Jamesbijbel uit 1611 gevonden. De vier eeuwen oude bijbel werd gevonden in een kerk in het graafschap Wiltshire, meldt de BBC.

Voor de Engelstalige wereld is de King Jamesbijbel van groot belang geweest. De bijbel werd in 1611 in opdracht van koning Jacobus I van Engeland (1566-1625) gepubliceerd. Jaren eerder had de koning drie commissies samengesteld die het Oude en Nieuwe Testament en de apocriefe boeken moesten vertalen.Het resultaat werd in 1611 gepubliceerd. De zogenaamde King Jamesbijbel, ook wel de Authorized version genoemd, was enkele eeuwen dé bijbel van de Engelssprekende wereld.

- advertentie -

Het zeldzame exemplaar van deze King Jamesbijbel werd onlangs gevonden in een kerk in het dorp Hilmarton, Wiltshire. De bijbel bleek hier jarenlang op een plank te hebben gelegen zonder dat iemand dat wist. Kerkmedewerkers die onderzoek deden naar de geschiedenis van de Sint-Laurence Kerk vonden de waardevolle bijbel. Een heel bijzondere vondst. Van de originele druk van King Jamesbijbel zijn namelijk minder dan tweehonderd exemplaren bewaard gebleven. De gevonden bijbel blijkt bovendien een van de zeldzame exemplaren te zijn die ook echt in 1611 werd uitgebracht.

De Sint-Laurence Kerk waar de bijbel gevonden werd is van plan een glazen vitrine te laten maken voor de bijbel. De waardevolle bijbel kan daar dan in bewaard worden. Tegelijkertijd kan de bijbel op deze manier tentoongesteld worden.

Broeltorens van Kortrijk De Vlaamse minister van Onroerend Erfgoed,…
Roel van Duijn - Foto: CC/Green BillVoormalig activist en…

- advertentie-


Historiek heeft een gratis mobiele appGeschiedenis zoeken


Gerelateerde uitgaven:Historiek

About Historiek

view all posts

Historiek verbindt actualiteit met geschiedenis en richt zich op een breed publiek. Van geïnteresseerde leek tot professional. Ons motto: "Omdat we ook van gisteren zijn". Meeschrijven? Tips? Mail ons: info@historiek.netDownload onze gratis app voor smartphone en tablet!

Historiek heeft een mobiele app, zowel beschikbaar voor Android als voor iPhone en iPad. Via de geschiedenis-app blijft u altijd op de hoogte van onze laatste berichten. Ook boekbesprekingen, blogs en onze historische achtergrondverhalen zijn via de app te lezen. Alle berichten die online staan, staan ook in de app. De geschiedenis-app wordt voortdurend uitgebreid en is natuurlijk helemaal gratis. Geschiedenis in de broekzak!

Download de app via de volgende links: