Dark
Light

Kissinger schenkt archief aan Yale

Auteur:
1 minuut leestijd

De Amerikaanse oud-minister van buitenlandse zaken Henry Kissinger schenkt zijn archief aan de Yale-universiteit in Connecticut. De universiteit heeft dat woensdag bekendgemaakt.

Kissinger en Ford (1974)
Het gaat om ongeveer een miljoen documenten die voornamelijk dateren uit de tijd dat Kissinger werkte als Amerikaans politiek adviseur en minister van buitenlandse zaken. Dat de momenteel 88-jarige oud-minister er voor heeft gekozen zijn archief aan Yale te schenken is op zich niet heel opvallend. De beroemde universiteit beschikt ook al over de archieven van prominenten als Henry Stimson, Dean Acheson, Cyrus Vance en Edward House, de bekendste adviseur van de Amerikaanse president Woodrow Wilson.

Henry Alfred Kissinger werd in 1923 als zoon van Joodse ouders geboren in het Duitse Beieren. Toen hij vijftien was vluchtte hij samen met zijn familie voor het naziregime en belandde hij in de Verenigde Staten. In 1943 werd hij genaturaliseerd. Kissinger studeerde geschiedenis en politieke wetenschappen aan Harvard.

De Amerikaanse president Richard Nixon benoemde Kissinger eind 1968 tot zijn speciale adviseur voor nationale veiligheid. Kissinger ontwikkelde zich in de periode hierna tot een van de belangrijkste deskundigen op het gebied van het Amerikaanse buitenlandbeleid. Hij was zowel minister van buitenlandse zaken onder Nixon als onder president Gerald Ford. Kissinger speelde onder meer een grote rol in de afwikkeling van de Vietnamoorlog. In 1973 ontving hij hiervoor, samen met de Noordvietnamese onderhandelaar Le Duc Tho, de Nobelprijs voor de Vrede.

Yale-voorzitter Richard Levin liet woensdag weten dat het archief van Kissinger onderdeel gaat uitmaken van een op te richten archief van Amerikaanse diplomaten.

Historiek is een onafhankelijk online geschiedenismagazine voor een breed publiek. We willen geschiedenis en actualiteit met elkaar verbinden en geschiedenisverhalen gratis toegankelijk maken.

Steun ons werk

Gratis geschiedenismagazine

Ontvang, net als ruim 51.000 anderen, iedere week de gratis nieuwsbrief van Historiek:
×