Kleinste molen van Utrecht afgebrand

De kleinste molen van de provincie Utrecht, de Buitenwegse Molen in Oud-Zuilen, is afgelopen nacht volledig uitgebrand. Volgens de politie moet de molen als verloren worden beschouwd. Utrecht verliest daarmee een bijzonder stukje erfgoed.

De Buitenwegse Molen dateerde uit 1830. Het was een zogenaamde wipmolen, het oudste type poldermolen in Nederland. Dit soort molens ontwikkelden zich begin vijftiende eeuw uit de standerdmolen. Bij wipmolens is het gehele bovenhuis draaibaar om een koker. De Utrechtse molen werd gebruikt als watergemaal en werd niet bewoond.

Na het overlijden van de laatste beroepsmolenaar werd de molen overgedragen aan Stichting De Utrechtse Molens. Hij werd in bedrijf gehouden door een aantal vrijwilligers.

De brand werd rond 4.00 uur vannacht ontdekt. Rond 9.00 uur kon het sein brandmeester gegeven worden. Er is niemand bij de brand gewond geraakt. De politie vermoedt dat de brand is aangestoken.

- advertentie -

De komende dagen wordt de molen ontmanteld, zodat hij niet kan instorten en om bruikbare onderdelen veilig te stellen. Naast de afgebrande molen staat de grootste molen van de provincie: de Westbroekse molen.

Boek: Zicht op molens

Nieuw platform voor historische (kort)verhalen
Historicus Rik van der Vlugt richtte onlangs het historische platform Historische Verhalen…
Schoolplaat met voorstelling van een aantal Nederlandse schepen bij Bantam. - J.H. Isings (Geheugen van Nederland)
Of het vak geschiedenis straks nog bestaat is maar de vraag. Een…

- advertentie-


Historiek heeft een gratis mobiele appGeschiedenis zoeken


Gerelateerde uitgaven:Yuri Visser

About Yuri Visser

view all posts

Yuri Visser (1979) is de oprichter van Historiek. Vanuit Ermelo - waar hij samen met zijn partner en dochter van 4 woont - voert hij redactie over het platform (en de aanverwante projecten). Email: yurivisser@gmail.com | Twitter: yvisserDownload onze gratis app voor smartphone en tablet!

Historiek heeft een mobiele app, zowel beschikbaar voor Android als voor iPhone en iPad. Via de geschiedenis-app blijft u altijd op de hoogte van onze laatste berichten. Ook boekbesprekingen, blogs en onze historische achtergrondverhalen zijn via de app te lezen. Alle berichten die online staan, staan ook in de app. De geschiedenis-app wordt voortdurend uitgebreid en is natuurlijk helemaal gratis. Geschiedenis in de broekzak!

Download de app via de volgende links: