Koninklijke zolderopruiming bij Sotheby’s Amsterdam

Chaise Longue uit de erfenis van koningin Juliana, richtprijs ca. 4000 euro – Foto’s: Sotheby’s

In de Amsterdamse RAI worden volgende week voormalige eigendommen van koningin Juliana geveild. Tot en met zondag kunnen de verschillende stukken bekeken worden bij Sotheby’s Amsterdam. Het veilinghuis verwacht veel geïnteresseerden.

Het is dan ook een bijzondere veiling. Maar zelden zijn ‘gewone stervelingen’ in de gelegenheid voorwerpen te kopen die ooit koninklijk bezit waren. De stukken die bij Sotheby’s geveild worden zijn afkomstig uit de nalatenschap van koningin Juliana. Haar dochters – koningin Beatrix en de prinsessen Irene, Margriet en Christina –- advertentie -

Achttiende-eeuws servies van Meissen porselein

boden de objecten ter veiling aan veilinghuis Sotheby’s aan. De opbrengst van de veiling gaat naar goede doelen. Het grootste deel naar het Rode Kruis.

Geïnteresseerden kunnen onder meer bieden op porselein, zilver, zitkamerstoelen, tuinstoelen, glaswerk, kandelaars, tekeningen en schilderijen. Veilinghuis Sotheby’s spreekt van een “koninklijke zolderopruiming waarbij de opbrengst naar het goede doel gaat”. Daarbij moet dan direct wel gezegd worden dat koningin Juliana over een bovengemiddeld grote zolder beschikte.

Topstuk van de veiling is een tweehonderddelig servies met daarop landschapsafbeeldingen. Verwacht wordt dat dit servies ongeveer 50.000 euro op zal brengen. Het zogenaamde Doccia Ginori-servies was ooit eigendom van koning Willem III en koningin Emma.

Sotheby’s is zes jaar lang bezig geweest met de voorbereiding van de veiling. De stukken staan momenteel uitgestald in de verschillende kijkzalen van het veilinghuis. De duizenden objecten kunnen hier tot en met zondag bekeken worden. De uiteindelijke veiling vindt plaats vanaf maandag 14 maart in de RAI. De veilingstukken verhuizen niet naar dit evenementencentrum, maar zullen er op grote schermen aan het publiek worden getoond. Sotheby’s verwacht dat de vorstelijke veiling minimaal anderhalf miljoen euro op zal brengen.

Veilingmeester Mark Grol vertelt bij Pauw & Witteman over de veiling

Roel van Duijn - Foto: CC/Green BillVoormalig activist en…
Foto: IDTV De historische film Black Butterflies met in…

- advertentie-


Historiek heeft een gratis mobiele appGeschiedenis zoeken


Gerelateerde uitgaven:Historiek

About Historiek

view all posts

Historiek verbindt actualiteit met geschiedenis en richt zich op een breed publiek. Van geïnteresseerde leek tot professional. Ons motto: "Omdat we ook van gisteren zijn". Meeschrijven? Tips? Mail ons: info@historiek.netDownload onze gratis app voor smartphone en tablet!

Historiek heeft een mobiele app, zowel beschikbaar voor Android als voor iPhone en iPad. Via de geschiedenis-app blijft u altijd op de hoogte van onze laatste berichten. Ook boekbesprekingen, blogs en onze historische achtergrondverhalen zijn via de app te lezen. Alle berichten die online staan, staan ook in de app. De geschiedenis-app wordt voortdurend uitgebreid en is natuurlijk helemaal gratis. Geschiedenis in de broekzak!

Download de app via de volgende links: