Laatste overlevende Bloedbad van Rawagede overleden

In Indonesië is de laatste overlevende van het bloedbad van Rawagede overleden. Dat meldde de NOS zaterdag.

Saih bin Sakam overleefde in 1947 het bloedbad dat door Nederlandse militairen in het Javaanse dorp Rawagede werd aangericht. Hij hield zich dood en werd zo een van de weinige mannelijke dorpsbewoners die het bloedbad overleefde. Bin Sakam overleed afgelopen week op 88-jarige leeftijd.

Op 9 december 1947 werden ruim vierhonderd mannenuit het dorp Rawagede door Nederlandse militairen geëxecuteerd. De inval maakte deel uit van de eerste politionele actie in Indonesië. Het Nederlandse leger probeerde door middel van die acties de onafhankelijkheid van Indonesië, die kort daarvoor was uitgeroepen, in de kiem te smoren of zo nodig te vertragen.

Volgens de Nederlandse militairen zou een guerrilla-commandant zich schuilhouden in het dorp op West-Java. Toen de bewoners dat ontkenden werden ze bijeengebracht en werden ruim vierhonderd dorpsbewoners doodgeschoten. De Verenigde Naties onderzochten de zaak later en noemden het optreden van het Nederlandse leger ‘opzettelijk en meedogenloos’.

Saih bin Sakam was vorig jaar samen met enkele nabestaanden van slachtoffers in Nederland. De groep eiste een schadevergoeding van Nederland. De Staat erkent dat er oorlogsmisdaden zijn gepleegd maar is van mening dat de zaak is verjaard. Sinds 2005 is in het Javaanse dorp wel een ontwikkelingsproject in gang gezet door de Nederlandse overheid.

Oude NOS-video waarin Saih bin Sakam vertelt over het drama

Vlag van de RMSMaandag is in Apeldoorn herdacht dat…
troostmeisjes-wainem
Wainem, 1925 - Mojogedang, Midden-Java (Foto: Jan Banning)Bij Museum…

- advertentie-


Historiek heeft een gratis mobiele appGeschiedenis zoeken


Gerelateerde uitgaven:Historiek

About Historiek

view all posts

Historiek verbindt actualiteit met geschiedenis en richt zich op een breed publiek. Van geïnteresseerde leek tot professional. Ons motto: "Omdat we ook van gisteren zijn". Meeschrijven? Tips? Mail ons: info@historiek.netDownload onze gratis app voor smartphone en tablet!

Historiek heeft een mobiele app, zowel beschikbaar voor Android als voor iPhone en iPad. Via de geschiedenis-app blijft u altijd op de hoogte van onze laatste berichten. Ook boekbesprekingen, blogs en onze historische achtergrondverhalen zijn via de app te lezen. Alle berichten die online staan, staan ook in de app. De geschiedenis-app wordt voortdurend uitgebreid en is natuurlijk helemaal gratis. Geschiedenis in de broekzak!

Download de app via de volgende links: