Mogelijk nog 1085 oorlogsvliegers in Nederlandse grond

In Nederland liggen mogelijk nog stoffelijke overschotten van 1085 bemanningsleden van vliegtuigen die in de Tweede Wereldoorlog zijn neergestort. Dat blijkt uit een onderzoek van de NOS en de Studiegroep Luchtoorlog 1939-1945.

Op een overzichtskaart is te zien dat met name in Zuid-Nederland nog veel vliegers vermist worden. Ook rondom Arnhem en Nijmegen liggen mogelijk nog veel vliegtuigwrakken in de grond. Op de kaart staan de namen van in totaal 247 Duitse vliegers, 228 Amerikanen en 600 bemanningsleden die vlogen namens de Britse RAF. In Nederland zijn ook tientallen graven waar onbekende soldaten zijn begraven. Mogelijk is een deel van de oorlogsvliegers daar te ruste gelegd.

De analyse is gebaseerd op het digitale Verliesregister van Studiegroep Luchtoorlog 1939-1945 waarin ruim 7.000 crashes zijn opgenomen.

Nabestaanden van slachtoffers gaan nog geregeld op bezoek naar wrakken. Gemeenten zijn daar niet altijd blij mee, zo meldt de NOS. In totaal zijn er in Nederland 501 nooit afgegraven crashlocaties.

- advertentie -

Maandag plaatste Historiek een bericht over een zoektocht van nabestaanden van een Nieuw-Zeelander. Zij denken in Nederland de locatie te hebben gevonden waar hun familielid overleed, maar krijgen van de grondeigenaar geen toestemming om de resten op te graven.

Boek: De luchtoorlog van mei 1940

Sigarettendoos van bemanningslid neergestort Engels vliegtuig, gevonden in Limmen in 2011.
In een speciale vitrine van  Huis van Hilde - het archeologiecentrum van de…
Grafstenen op het Ereveld in Loenen (P.J.L. Laurens - cc)
https://www.youtube.com/watch?v=Fow4Q3Mwju8 Op het ereveld in Loenen zijn maandag op een bijzondere manier…

- advertentie-


Historiek heeft een gratis mobiele appGeschiedenis zoeken


Gerelateerde uitgaven:Yuri Visser

About Yuri Visser

view all posts

Yuri Visser (1979) is de oprichter van Historiek. Vanuit Ermelo - waar hij samen met zijn partner en dochter van 4 woont - voert hij redactie over het platform (en de aanverwante projecten). Email: yurivisser@gmail.com | Twitter: yvisserDownload onze gratis app voor smartphone en tablet!

Historiek heeft een mobiele app, zowel beschikbaar voor Android als voor iPhone en iPad. Via de geschiedenis-app blijft u altijd op de hoogte van onze laatste berichten. Ook boekbesprekingen, blogs en onze historische achtergrondverhalen zijn via de app te lezen. Alle berichten die online staan, staan ook in de app. De geschiedenis-app wordt voortdurend uitgebreid en is natuurlijk helemaal gratis. Geschiedenis in de broekzak!

Download de app via de volgende links: