Moordzaak uit 1946 waarschijnlijk opgelost

Felix Guljé werd op 1 maart 1946 vermoord

Een veelbesproken moordzaak uit 1946 lijkt eindelijk te zijn opgelost. Een hoogbejaarde vrouw heeft onlangs in een brief aan de burgemeester van Leiden bekend dat zij degene is die op 1 maart 1946 de Leidse ingenieur Felix Guljé dood schoot.

Over de moordzaak is in de loop der tijd veel gesproken en geschreven. In 2007 verscheen er een boek getiteld Niet te geloven over de jarenlange vruchteloze zoektocht van de oudste zoon Eugène Guljé naar het hoe en waarom van de moord op zijn vader. Eugène Guljé overleed twee jaar geleden.Felix Guljé was in de jaren veertig voorzitter van de Algemene Katholieke Werkgevers Vereniging en verzetsman. Hij maakte een goede kans om na de oorlog minister te worden, maar werd op 1 maart 1946 bij zijn huis neergeschoten door een vrouw die even daarvoor had aangebeld. Felix Guljé raakte zwaar gewond en overleed terwijl hij per ambulance naar het ziekenhuis werd vervoerd. Bij zijn begrafenis waren onder meer minister-president Schermerhorn en minister Kolfschoten (justitie) aanwezig.

- advertentie -

Boek van Eugène Guljé over de zoektocht naar het hoe en waarom van de moord op zijn vader

Een lange zoektocht naar de dader volgde. Er werd gezocht in de kringen van het verzet. Volgens sommigen werd Guljé vermoord omdat hij teveel wist over de slechte behandeling van landverraders in de na de oorlog opgerichte interneringskampen. Ook werd wel eens gesuggereerd dat Guljé werd geliquideerd omdat hij tijdens de oorlog economisch zou hebben gecollaboreerd met de bezetter, een beschuldiging waar hij eerder van was vrijgesproken.

Ondanks een lange en intensieve zoektocht werd de moord niet opgelost. De burgemeester van Leiden, Henri Lenferink, ontving onlangs echter een brief van een hoogbejaarde vrouw. In deze brief verklaarde de vrouw dat zij degene is die de Leidse ingenieur in 1946 neerschoot. De moordzaak lijkt daarmee eindelijk opgelost. De inmiddels verjaarde zaak is door de burgemeester doorgespeeld aan het OM.

Woensdag zal burgemeester Lenferink tijdens een persbijeenkomst een nadere toelichting geven. De nabestaanden van Felix Guljé hebben aangegeven geen contact te willen met de pers. Ze willen de nieuwe feiten in alle rust binnen de familiekring verwerken.

Lees ook: De verklaring van burgemeester Lenferink over de moord op ir. Felix Guljé in 1946

Onze-Lieve-Vrouwekerk in Brugge - Foto: Erf-goed.beOp de website www.erf-goed.be…
Het historisch stadhuis van de Zeeuwse stad Veere wordt bedreigd door de…

- advertentie-


Historiek heeft een gratis mobiele appGeschiedenis zoeken


Gerelateerde uitgaven:Historiek

About Historiek

view all posts

Historiek verbindt actualiteit met geschiedenis en richt zich op een breed publiek. Van geïnteresseerde leek tot professional. Ons motto: "Omdat we ook van gisteren zijn". Meeschrijven? Tips? Mail ons: info@historiek.netDownload onze gratis app voor smartphone en tablet!

Historiek heeft een mobiele app, zowel beschikbaar voor Android als voor iPhone en iPad. Via de geschiedenis-app blijft u altijd op de hoogte van onze laatste berichten. Ook boekbesprekingen, blogs en onze historische achtergrondverhalen zijn via de app te lezen. Alle berichten die online staan, staan ook in de app. De geschiedenis-app wordt voortdurend uitgebreid en is natuurlijk helemaal gratis. Geschiedenis in de broekzak!

Download de app via de volgende links: