Nobelprijswinnaar Frederick Sanger (95) overleden

Frederick Sanger - Foto: Wiki

Frederick Sanger – Foto: Wiki

Wetenschapper Frederick Sanger is dinsdag op 95-jarige leeftijd overleden. De Brit won maar liefst twee keer de Nobelprijs voor de Scheikunde.


Frederick Sanger werd in 1918 geboren in Rendcomb als zoon van een arts. Aanvankelijk wilde de jonge Sanger ook arts worden maar uiteindelijk besloot hij natuurwetenschappen te gaan studeren aan het St John’s College in Cambridge. In 1939 studeerde hij hier af.

Hierna ging de wetenschapper zich bezighouden met de biochemie. In 1958 ontving hij de Nobelprijs voor de Scheikunde voor de eerste keer. Dit voor zijn onderzoek naar de structuren van eiwitten in onder meer insuline. Tweeëntwintig jaar later won Sanger de prestigieuze prijs nogmaals. Dit keer samen met collega-onderzoeker Walter Gilbert. Het duo kreeg de prijs voor hun bijdragen aan de “bepaling van de basenvolgorde in nucleïnezuren”.

Frederick Sanger is de enige wetenschapper die de Nobelprijs twee keer won. Hij wordt ook wel “vader van de genomica” voor zijn onderzoek naar de opbouw van het dna.

- advertentie -
Op de startpagina van Delpher kan een keus…
[caption id="attachment_38732" align="alignleft" width="265"] Rotterdams Jaarboekje bestaat 125 jaarIn 1888 verscheen de…

- advertentie-


Historiek heeft een gratis mobiele appGeschiedenis zoeken


Gerelateerde uitgaven:Yuri Visser

About Yuri Visser

view all posts

Yuri Visser (1979) is de oprichter van Historiek. Vanuit Ermelo - waar hij samen met zijn partner en dochter van 4 woont - voert hij redactie over het platform (en de aanverwante projecten). Email: yurivisser@gmail.com | Twitter: yvisserDownload onze gratis app voor smartphone en tablet!

Historiek heeft een mobiele app, zowel beschikbaar voor Android als voor iPhone en iPad. Via de geschiedenis-app blijft u altijd op de hoogte van onze laatste berichten. Ook boekbesprekingen, blogs en onze historische achtergrondverhalen zijn via de app te lezen. Alle berichten die online staan, staan ook in de app. De geschiedenis-app wordt voortdurend uitgebreid en is natuurlijk helemaal gratis. Geschiedenis in de broekzak!

Download de app via de volgende links: