NPO deelt geen oude televisieseries met Ximon

De raad van bestuur van de Nederlandse Publieke Omroep gaat geen oude Nederlandse televisieseries leveren aan het video-on-demand platform Ximon.nl. De publieke omroep heeft dat dinsdag bekendgemaakt.

Ximon werd ongeveer twee maanden geleden gelanceerd en maakte toen bekend op den duur alle Nederlandse films en televisie-series waarvan nog een print bestaat op de site aan te willen gaan bieden. Momenteel kunnen al een flink aantal series en films op de site tegen betaling bekeken worden.- advertentie -

Logo van de NPO

Nu is echter duidelijk geworden dat de Nederlandse Publieke Omroep (NPO) géén films en series beschikbaar gaat stellen aan het platform. De NPO:

De Publieke Omroep wil graag zijn programma’s breed verspreiden onder het Nederlandse publiek. Als de Publieke Omroep volledig al zijn content aan Ximon zou aanbieden, zou ze dat ook moeten doen in geval van een soortgelijk verzoek van bijvoorbeeld UPC of Ziggo. Dat past niet binnen de taak van de Publieke Omroep.

Volgens de organisatie kan het niet zo zijn dat publiek gefinancierde content geleverd wordt aan kanalen die daar vervolgens weer geld mee gaan verdienen. De NPO:

De Publieke Omroep heeft al een online kanaal waar de kijker programma’s kan bekijken: Uitzending Gemist.

Video-on-demand platform Ximon wordt naar eigen zeggen wel volledig gesteund door veel film- en televisieproducenten, individuele publieke omroepen, het ministerie van OCW en het Commissariaat voor de Media. Ximon-directeur Marc Jurgens is dan ook niet te bespreken over de beslissing van de NPO:

Dit is doodzonde. Met één druk op de knop kunnen we een schat aan oude TV-series legaal online zetten. Iedereen heeft hier de afgelopen drie jaar zijn schouders onder gezet. Het Ministerie van OCW heeft meer dan een miljoen euro in het platform gestopt. Nu is het maar zeer de vraag of deze TV-series de komende jaren ergens te zien zullen zijn.

Marjan van der Haar, directeur van de Nederlandse Vereniging van Speelfilmproducenten, vindt de opstelling van de NPO “onbegrijpelijk”. Van der Haar:

De hele sector heeft samengewerkt om dit platform online te krijgen, makers, producenten, omroepen, rechthebbende instanties èn de overheid. Hoe kan de NPO dan oordelen dat dit niet in het gemeenschappelijk belang is?

De NPO heeft laten weten wel in gesprek te blijven met Ximon en te bekijken hoe de samenwerking vorm kan krijgen.

Amnesty! When They Are All FreeDe VARA zendt vrijdag…
EenVandaag over het NHMHet Nationaal Historisch Museum houdt op…

- advertentie-


Historiek heeft een gratis mobiele appGeschiedenis zoeken


Gerelateerde uitgaven:Historiek

About Historiek

view all posts

Historiek verbindt actualiteit met geschiedenis en richt zich op een breed publiek. Van geïnteresseerde leek tot professional. Ons motto: "Omdat we ook van gisteren zijn". Meeschrijven? Tips? Mail ons: info@historiek.netDownload onze gratis app voor smartphone en tablet!

Historiek heeft een mobiele app, zowel beschikbaar voor Android als voor iPhone en iPad. Via de geschiedenis-app blijft u altijd op de hoogte van onze laatste berichten. Ook boekbesprekingen, blogs en onze historische achtergrondverhalen zijn via de app te lezen. Alle berichten die online staan, staan ook in de app. De geschiedenis-app wordt voortdurend uitgebreid en is natuurlijk helemaal gratis. Geschiedenis in de broekzak!

Download de app via de volgende links: