Onderzoek naar 19e-eeuwse beeldhouwkunst in Nederland

De maagd van Holland - Beeld op de Nieuwe Markt in Rotterdam Joseph Graven, 1874

De maagd van Holland – Beeld op de Nieuwe Markt in Rotterdam Joseph Graven, 1874

Dankzij financiële ondersteuning van het Ekkart Fonds van de Vereniging Rembrandt en het Rijksbureau Kunsthistorische Documentatie (RKD) wordt de komende tijd onderzoek gedaan naar de negentiende-eeuwse beeldhouwkunst in Nederland. Het onderzoek wordt, vanuit vanuit museum Beelden aan Zee/Sculptuur Instituut, uitgevoerd door Hanna Klarenbeek.

Volgens de onderzoekster, docent Kunstgeschiedenis aan de Universiteit van Amsterdam, is er nog veel te ontdekken. Vaak wordt gezegd dat Nederland niet echt een beeldhouwwerkland is, vanwege een gebrek aan beeldhouwmaterialen als marmer, een nauwelijks ontwikkeld mecenaat en de overheersing van de schilderkunst. Desondanks zijn in de database van het RKD alleen al voor de periode 1800-1914 bijna vierhonderd werken van vierhonderd beeldhouwers te vinden. Mogelijk was er dus toch een beeldhouwtraditie, in de periode voordat de moderne tijd aanbrak.

Naar de negentiende-eeuwse beeldhouwkunst is tot nu toe nog weinig onderzoek gedaan. De initiatiefnemers voor het onderzoeksproject:

“Deze kunst omringt ons dagelijks: op pleinen, in parken en op begraafplaatsen, in (semi-) openbare gebouwen als kerken en aan gevels. Vanaf 1800 maakte zij een ontwikkeling door van een ambacht, vaak ondergeschikt aan de bouwkunst, tot een onafhankelijke discipline, waarin nieuwe vormen en materialen werden toegepast en waarin kunstenaars hun ideeën tot uitdrukking brachten.”

eBay
eBay - ccHet gerenommeerde veilinghuis Sotheby's gaat samenwerken…
Eeuwige schoonheid - Ernst Gombrich
Eeuwige schoonheid - Ernst GombrichNederlandstalige editie van The…

- advertentie-


Historiek heeft een gratis mobiele appGeschiedenis zoeken


Gerelateerde uitgaven:Yuri Visser

About Yuri Visser

view all posts

Yuri Visser (1979) is de oprichter van Historiek. Vanuit Ermelo - waar hij samen met zijn partner en dochter van 4 woont - voert hij redactie over het platform (en de aanverwante projecten). Email: yurivisser@gmail.com | Twitter: yvisserDownload onze gratis app voor smartphone en tablet!

Historiek heeft een mobiele app, zowel beschikbaar voor Android als voor iPhone en iPad. Via de geschiedenis-app blijft u altijd op de hoogte van onze laatste berichten. Ook boekbesprekingen, blogs en onze historische achtergrondverhalen zijn via de app te lezen. Alle berichten die online staan, staan ook in de app. De geschiedenis-app wordt voortdurend uitgebreid en is natuurlijk helemaal gratis. Geschiedenis in de broekzak!

Download de app via de volgende links: