Oostenrijk jaar in teken van Gustav Klimt

Gustav Klimt in 1914

Oostenrijk staat in 2012 in het teken van de honderdvijftigste geboortedag van de beroemde kunstenaar Gustav Klimt.

Gustav Klimt (1862-1918) is een van de bekendste Oostenrijkse kunstenaars. Hij werd op 14 juli 1862 geboren in een vrij arm gezin in Baumgarten bij Wenen. In zijn jeugd bezocht hij de kunstnijverheidsschool in Wenen. Zijn eerste grote kunstwerk maakte hij tussen 1886 en 1888. Samen met zijn broer Ernst en Franz Matsch maakte hij toen een plafondschildering in het Burgtheater van Wenen.- advertentie -

De Kus – Gustav Klimt, 1907-1908

Klimt richtte in 1898 de Wiener Secession op. Leden van deze groep zetten zich af tegen de bestaande academische kunstenaarsverenigingen. De Weense groep propageerde onder leiding van Gustav Klimt de Jugenstil.

Zelf was Gustav Klimt duidelijk de meest talentvolle kunstenaar van de Wiener Secession. De Oostenrijker liet zich onder meer inspireren door de Nederlandse kunstenaar Jan Toorop. Op zijn beurt inspireerde hij weer kunstenaars als Egon Schiele en Oskar Kokoschka. Een van de bekendste werken van Klimt is De Kus. In 1905 brak Klimt met de Wiener Secession.

Tentoonstellingen

Naar aanleiding van de honderdvijftigste geboortedag van de kunstenaar worden in Oostenrijk dit jaar een groot aantal Klimt-tentoonstelling gehouden. In Wenen zelf zijn dit jaar maar liefst negen tentoonstellingen te zien. Volgens het Weense bureau voor toerisme zijn in 2012 meer werken van Klimt te zien dan ooit te voren.

Er zijn onder meer tentoonstellingen in het Albertina en het Leopold Museum. Steeds zullen verschillende facetten van het werk van Klimt belicht worden. Het Kunsthistorisch Museum in Wenen zal veel onbekende tekeningen van de kunstenaar exposeren en wil daarnaast aandacht besteden aan de Klimt-decoraties in het museum. Halverwege dit jaar wordt Klimts laatste atelier in Wenen opengesteld voor het publiek.

De intocht van Napoleon te Amsterdam (detail) - Matthieu…
[caption id="attachment_6457" align="alignleft" width="265"]MuseumkaartSinds dinsdag kunnen Museumkaarthouders ook met hun museumkaart terecht…

- advertentie-


Historiek heeft een gratis mobiele appGeschiedenis zoeken


Gerelateerde uitgaven:Historiek

About Historiek

view all posts

Historiek verbindt actualiteit met geschiedenis en richt zich op een breed publiek. Van geïnteresseerde leek tot professional. Ons motto: "Omdat we ook van gisteren zijn". Meeschrijven? Tips? Mail ons: info@historiek.netDownload onze gratis app voor smartphone en tablet!

Historiek heeft een mobiele app, zowel beschikbaar voor Android als voor iPhone en iPad. Via de geschiedenis-app blijft u altijd op de hoogte van onze laatste berichten. Ook boekbesprekingen, blogs en onze historische achtergrondverhalen zijn via de app te lezen. Alle berichten die online staan, staan ook in de app. De geschiedenis-app wordt voortdurend uitgebreid en is natuurlijk helemaal gratis. Geschiedenis in de broekzak!

Download de app via de volgende links: